10 pravidiel pestovania majoránky
reklama:
reklama:
Majorán je najznámejšie tradičné aromatické korenie, ale je to tiež posilňujúca liečivka, ktorá povzbudzuje trávenie, zaháňa bolesť hlavy, upokojuje, zlepšuje náladu, pomáha pri kašli a nádche. Špecifická vôňa majoránky je u nás asi najviac spojená so zabíjačkovým špecialitami, strukovinovými pokrmami alebo zemiakovými plackami. Kto okúsil vôňu a arómu doma vypestovanej a usušenej majoránky, zistil, že jej vôňa je „tak trochu“ iná, viac voňavá než bežne predávané korenia. Majorán sa dá pestovať na záhrade, na balkóne aj doma na okne.
10 pravidiel pestovanie majoránky:
- U nás sa pestuje na záhrade aj v nádobách na balkóne. Neznáša mráz, teda sa musí každým rokom vysievať znova. Pokiaľ ju schováme na zimu domov, najlepšie do chladnejšej miestnosti, tak nám na jar zase vzíde. Môžeme ju pestovať aj doma v kvetináči, kde vyžaduje svetlo a teplo.
- Majorán vyžaduje teplejšie slnečné polohy, ideálne chránené pred vetrom.
- Má rada kypré, hlinitopiesčité a hlinité, výživné pôdy s dostatkom humusu. Neznáša priame hnojenie.
- Majoránku pestujeme najlepšie z predpestovaných priesad z marcových výsevov. Semená vysievame len veľmi plytko, opatrne zasypeme zeminou a pôdu udržujeme stále dostatočne vlhkú. Môžeme ju pestovať aj z priameho výsevu v apríli na dokonale pripravený záhon, pretože semená majoránky sú veľmi drobné.
- Von ju vysádzame až v druhej polovici mája, 2 až 3 rastliny do hniezda v spone 20 x 15 cm. Majorán je chúlostivá na neskoré jarné mrazíky.
- Počiatočný rast je pomalý a kladie vyššie nároky na starostlivosť. Zo začiatku dbáme na pravidelnú a primeranú zálievku, aby rastlinky nezaschli, než poriadne zakorenia. Na pestovanie majoránky je nebezpečný pôdny škraloup.
- Zbiera sa vňať pred kvitnutím, väčšinou od júla . Vňať zrežeme zhruba v polovici výšky; druhá a prípadne tretia úroda nastane vždy približne za 4 až 5 týždňov. Pri zbere dávame pozor, aby rastlinky boli suché.
- Suší sa celá vňať, po usušení sa z nej drhnú lístky. Zožatú vňať môžeme zviazať do malých zväzkov; sušíme na vzdušnom mieste alebo rozložíme v tenkej vrstve na teplé tienisté miesto pri teplote do 35 ° C, aby nevyprchávali silice.
- Správne usušená majorán má šedozelenú farbu, nikdy nesmie byť hnedá!
- Čerstvé mladé lístky na okamžitú spotrebu trháme počas celého vegetačného obdobia.
reklama:
Najčítanejšie za týždeň
Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne: