Ako zamraziť bylinky a uchovať ich vôňu a chuť?
Mätu do kociek ľadu
Pokiaľ chcete zamrazovať bylinky vo formičkách, urobte to s mätou. Tú ale dajte do obyčajnej vody. Mäta si uchová tvar, farbu i arómu. Potom stačí kocky pridať do nápojov, prípadne ich použiť ako základ pre mätový čaj. Do kociek ľadu môžete zamraziť aj jedlé kvety !
Ligurček do vývaru
Ligurček známy ako prírodné maggi sa hodí do polievok. Na rozdiel od iných byliniek je potrebné ho zožať včas, potom uschne a porastie až zase ďalšiu sezónu. Keď ho teda máte veľa, zamrazte jeho lístky do zeleninového alebo mäsového vývaru. Základ pre polievku i s korením máte už pripravený..
Nasekaný kôpor
Kôpor nasekajte nadrobno a vytvorte porcie, ktoré potom zabalíte do listových kabeliek z alobalu. Takto mrazená bylinka sa dobre skladuje, v mrazáku nezaberie veľa miesta. Keď potom pripravujete kôprovú omáčku , stačí ku koncu varenia vysypať do omáčky jeden balíček kôpru.
Len tak zmraziť
Bylinky, ktoré používate napríklad na prípravu mäsa, ako sú tymian alebo rozmarín, môžete zmraziť len tak. Zachovajú si pôvodný tvar i farbu. Jediný problém je, že sa môžu po zmrazení lámať, preto s nimi zaobchádzajte opatrne. Podobne môžete zmraziť aj šalviu, ktorú potom použijete na prípravu halušiek s maslom a šalviou.