Prestaňte vyhadzovať pomarančové a citrónové kôry: Svokra mi poradila najúžasnejšie fígeľ – nechápem, že som o tom predtým nevedela.
Citróny a pomaranče všetci určite veľmi dobre poznáme a pravidelne je určite konzumuje. Sú plné zdravie, vitamínov, minerálov a ďalších látok, ktoré nášmu robia dobre. Sú sladké, pekne vonia, chutia sviežo a majú nádhernú a zdravú farbu, ktorá nás napĺňa pozitívnou energiou. Pozitívna energia je nevyhnutná pre zdravý a spokojný život, a preto by sme sa jej mali napĺňať, čo najviac. S tým nám samozrejme môžu citróny, pomaranče a ďalšie citrusy pomôcť. Väčšinou však len zužitkujeme vnútornú dužinu a kôru vyhodíme. Napadlo vám niekedy, že je možné zužitkovať tiež kôru týchto plodín? Ak nie, potom budete možno prekvapení, k čomu všetkému je to dobré. Odporúčame vám teda prestať vyhadzovať kôru citrusov.
Zdroj zdravie pre telo
Pomaranče a citróny sú dva veľmi lahodné citrusové plody, ktoré majú viac využitie, než si myslíte. Sú známi ako skvelí spojenci s našim zdravím a poskytujú nám obrovské možnosti a zdravotné výhody. Aj napriek tomu o mnohých výhodách týchto citrusov nemáme ani poňatia. Tak napríklad citrusová kôra je bežne vyhadzovaná do koša, čo je obrovská škoda. Kôra je plná vitamínov a látok, ktoré rozhodne stoja poznať a ďalej objavovať. Teraz vám teda ponúkneme niekoľko výhod, prečo túto kúru nevyhadzovať.
Nevyhadzujte kôru
Všeobecne vieme, že kôra týchto plodov je horká a väčšinou ju z toho dôvodu vyhadzujeme. Kôra pomarančov a citrónov je len zriedkakedy považovaná za pochúťku, však má určité výhody, pre ktoré je dobré kôru zachovať. Možno sa budete diviť, k čomu všetkému je kôra týchto dvoch citrusov dobrá.
Chudne a čistí črevá
Ide o veľmi nízkokalorické jedlo, pretože kôra zvyčajne obsahuje len 6 kcal. Pre orientáciu by mal každý dospelý človek denne spotrebovať priemerne 2500 kcal. Táto kôra vám teda môže pomôcť schudnúť a udržať si krásnu postavu. Ďalej obsahuje veľa vlákniny, konkrétne až 40%. Je to štyrikrát viac než iné ovocie. Vláknina je nutná pre naše zdravie a funguje ako prírodné kefa čriev. Pomáha pri chudnutí, zlepšuje tráviaci systém, reguluje hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
Vitamín C a antioxidant
Ďalšou obrovskou výhodou kôry je vysoký obsah vitamínu C, ktorého obsahujú viac ako ovocie. Vitamín C posilňuje imunitný systém, hrá zásadnú úlohu vo zdravie pokožky a pomáha pri udržiavaní fyzických a duševných aktivít. Kôra je plná antioxidantov, ktoré pomáhajú telu zbaviť sa voľných radikálov, ktoré sú veľmi škodlivé pre naše zdravie.
Využitie ich sily
Ako najlepšie využiť vlastnosti citrusovej kôry? Nastrúhajte si kôru do ovocných alebo zeleninových šalátov, budú zaujímavo chutiť. Vysušte ich zabalením do čistej handričky a nechajte ich dehydrovať, čo môže trvať aj 48 hodín. Následne je zomeľte a zalejte ich ako čaj. Nechajte lúhovať niekoľko minút a pite po celý deň. Vždy je však nutné, aby kôra pochádzala z bio kvalitného ovocia bez použitia pesticídov.