Kapusta by v našom jedálničku nemala chýbať
Častá a pravidelná konzumácia kapusty má nemalý význam pre naše zdravie.
V 100 g čerstvej kapusty je napríklad obsiahnuté až 233 mg draslíka, 62 mg síry, 50 mg vápnika, 37 mg chlóru, 28 mg fosforu a rada ďalších dôležitých prvkov a vitamínov. Najmä v zimnom období oceníme prítomnosť vitamínu C. V 100 g bielej kapusty sa nachádza až 60 mg vitamínu C, čo je dvakrát viac ako v rovnakom množstve citróna. Pri úprave za surova si hlávková kapusta uchováva aj kyselinu listovú, vitamín A, vitamín E, kyselinu pantoténovú a rad vitamínov skupiny B. Kyslá kapusta má vďaka bakteriálnemu kvaseniu úplne odlišnú chuť. Mikroorganizmy, ktoré obsahuje, prospievajú baktériám v črevách, tým zlepšujú zažívanie a vstrebávanie živín. Pravidelná konzumácia kyslej kapusty pôsobí preventívne proti rakovine pľúc, hrubého čreva, prsníka a pečene. Kapusta neobsahuje tuk a ani cholesterol, má pomerne vysoký obsah vlákniny a nízku kalorickú hodnotu. Je k dostaniu po celý rok, takže ju môžeme bez prerušenia kedykoľvek zaradiť do nášho jedálnička.
Kapusta v našom jedálničku
Biela hlávková kapusta je najrozšírenejšia a všestranne použiteľná. Podľa doby rastu ju delíme na skorú, letnú a jesennú. Používame ju na prípravu polievok, príloh, hlavných jedál, do plniek, šalátov, ale aj múčnikov.
Červená hlávková kapusta je veľmi rozšírená v strednej a východnej Európe. Spolu s jablkami alebo pomarančmi z nej pripravíme výbornú prílohu k pečenej kačici. Môže sa dusiť s korením na víne alebo použiť do polievky, a to najmä do boršču , alebo na prípravu kapustového šalátu.
Čínska kapusta (ta-paj-cchaj) má jemnejšiu chuť než biela hlávková kapusta. Má typický pretiahnutý tvar a surová sa pridáva do ázijských šalátov, varená do polievok a restovaných pokrmov .
Ako kapustu uchovať
Čerstvú neumytú hlávku kapusty vložíme do mikroténového sáčku a uložíme v chladničke do priehradky na zeleninu . Biela a červená kapusta s pevnou hlávkou vydržia čerstvé asi 2 týždne, kdežto čínska kapusta s voľnými listami najviac jeden týždeň.
Na celú zimu môžeme kapusty uchovať kvasením alebo sterilizovaním. Na konzervovanie sú vhodné pevné a vyzreté hlávky kapusty. Vyskúšajte si pripraviť vlastnú domácu kyslú kapustu, ktorú môžete ochutiť podľa vlastnej ľubovôle. Výborne chutí s vínnymi listami, chrenom, kôprom , ale aj anízom . Je to celkom jednoduché.