Ľanové semienko neodmysliteľne patrí do jedálnička každého z nás
Semienka sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny omega-3 a 6, ďalej obsahujú lignany a predovšetkým v nich nájdete veľa vlákniny.
Potom vedzte, že ľanové semienko neodmysliteľne patrí do jedálnička každého z nás. Hoci je nesmierne dôležité pre naše telo, má aj svoje špecifiká, ktoré je potrebné pri konzumácii dodržať, aby vaše telo mohlo využiť všetky jeho výhody.
Účinky ľanového semienka
Konzumácia ľanového semienka sa odporúča predovšetkým tým, ktorí trpia reumatizmom, diabetom, ťažkosťami s vysokým tlakom, zápchou a tráviacimi ťažkosťami. Pomáha liečiť aj zápalové a nádorové ochorenia a prospieva aj tým, ktorí sú unavení alebo zažívajú vysokú psychickú záťaž. Zmierňuje prejavy atopického ekzému a lupienky. Tiež by ho mali užívať aj tehotné a dojčiace ženy.
Musíte ich vedieť správne spracovať
Ak niečím nenarušíte jeho šupku alebo ho poriadne nerozhrýznete, sú pre nás zle stráviteľné. Mali by ste si semená najskôr namlieť, ale skladovať ich takto nemôžete. Preto je najlepšie spracovať ich tesne pred tým, než sa ich rozhodnete konzumovať.
Zo semienok si môžete pripraviť hmotu, ktorá vznikne po zmiešaní s vodou. Ľanové semienka napučia a tým sa začne tvoriť sliz. Z takto vytvoreného slizu sa potom vytvorí nálev. Ten vznikne tak, že ľanové semienka 5 minút povaríte a potom ich necháte aspoň 15 minút odstáť.
Zo „slizu“ sa dá pripraviť aj vynikajúci nápoj. Ľanové semienka stačí zaliať vodou a nechať cez noc. Ráno ich potom stačí už len rozmixovať.
Semienka nemusíte zalievať iba vodou. Chutia skvele aj s pomarančovým džúsom. Odporúčaná denná dávka semienok je asi 3 lyžice.
Ďalšie využitie v kuchyni
Skvele vám pri pečení nahradí vajíčko. Jednu lyžicu ľanových semienok zalejte horúcou vodou (3 lyžice) a opäť nechajte napučať. Potom rozmixujte ponorným mixérom.
Z ľanových semienok sa získava aj ľanový olej, ktorý nášmu zdraviu ohromne prospieva. Môžete si ho kúpiť v predajniach so zdravou výživou, ale dajte si pozor, rýchlo žltne. Preto sa ho snažte spotrebovať čo najrýchlejšie a uchovávajte ho vždy v chladničke. Tento olej sa potom pridáva do rannej kaše alebo tiež do šalátu. Odporúča sa konzumovať predovšetkým k potravinám, ktoré sú bohaté na bielkoviny a síru, čo sa týka čerstvého syra, pažítky, tvarohu cesnaku, cibule či jogurtu.