Zároveň dodá organizmu veľké množstvo vitamínov a minerálnych látok, ktoré povzbudia látkovú výmenu. Tekvica napríklad obsahuje viac betakaroténu ako mrkva. To udrží na uzde voľné radikály a tiež ochráni bunky.
Tak čo, skúsite si túto nekalorické zeleninu pripraviť? Máme pre vás totiž niekoľko ľahkých, chutných a prekvapivých možností úpravy.
Je jedno, či pri nich použijete tekvicu hokkaido alebo maslovú.
Ryža
Rozsekajte v kuchynskom robote čistú dužinu z jednej tekvice na kúsky veľkosti ryžových zrniek, alebo ju nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Potom ju opečte na 1 lyžicu oleja a poduste na miernom ohni . Tekvicová ryža chutí napríklad ku kurčaťu, rybe alebo s volským okom.
Pyré
Poduste nastrúhanú tekvicu s trochou masla, kokosového mlieka alebo so smotanou na varenie a muškátovým orieškom. Potom ju popučte drvičom na zemiaky. Servírujte rovnako ako zemiakovú kašu s rybou alebo k pečenému mäsu, vhodná je aj k zelenine (ako je cuketa, mrkva).
Polievka
Osmažte jednu nakrájanú cibuľu a pridajte k nej pokrájanú tekvicu hokkaido. Všetko zalejte silným vývarom (zeleninový, hydinový alebo hovädzí), uvarte domäkka, výrazne dochuťte karí korením a rozmixujte. Trocha najemno nasekaného zázvoru dodá pokrmu ďalšiu ostrú nôtu a urobí ho ešte zaujímavejším. Potom už len ostáva posypať petržlenovou vňaťou – a je hotovo.
Chutné hranolky
Nakrájajte tekvicovú dužinu na prúžky v tvare zemiakových hranolčekov. Pokvapkajte ich olejom, osoľte, okoreňte a prípadne trochu posypeme obľúbeným druhom korenia. Potom ich upečte dochrumkava v rúre predhriatej na 180 ° C. Budú vám chutiť!