Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tekvica obsahuje viac betakaroténu ako mrkva. Zelenina, ktorá prospieva štíhlej postave!

reklama:
reklama:
Tekvica
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.gettyimages.com www.gettyimages.com
Najväčšou prednosťou tekvica je, že má v 100 gramoch len 27 kalórií.

Zároveň dodá organizmu veľké množstvo vitamínov a minerálnych látok, ktoré povzbudia látkovú výmenu. Tekvica napríklad obsahuje viac betakaroténu ako mrkva. To udrží na uzde voľné radikály a tiež ochráni bunky.

Tak čo, skúsite si túto nekalorické zeleninu pripraviť? Máme pre vás totiž niekoľko ľahkých, chutných a prekvapivých možností úpravy.

Je jedno, či pri nich použijete tekvicu hokkaido alebo maslovú.

Ryža

Rozsekajte v kuchynskom robote čistú dužinu z jednej tekvice na kúsky veľkosti ryžových zrniek, alebo ju nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Potom ju opečte na 1 lyžicu oleja a poduste na miernom ohni . Tekvicová ryža chutí napríklad ku kurčaťu, rybe alebo s volským okom.

Pyré

Poduste nastrúhanú tekvicu s trochou masla, kokosového mlieka alebo so smotanou na varenie a muškátovým orieškom. Potom ju popučte drvičom na zemiaky. Servírujte rovnako ako zemiakovú kašu s rybou alebo k pečenému mäsu, vhodná je aj k zelenine (ako je cuketa, mrkva).

Polievka

Osmažte jednu nakrájanú cibuľu a pridajte k nej pokrájanú tekvicu hokkaido. Všetko zalejte silným vývarom (zeleninový, hydinový alebo hovädzí), uvarte domäkka, výrazne dochuťte karí korením a rozmixujte. Trocha najemno nasekaného zázvoru dodá pokrmu ďalšiu ostrú nôtu a urobí ho ešte zaujímavejším. Potom už len ostáva posypať petržlenovou vňaťou – a je hotovo.

Chutné hranolky

Nakrájajte tekvicovú dužinu na prúžky v tvare zemiakových hranolčekov. Pokvapkajte ich olejom, osoľte, okoreňte a prípadne trochu posypeme obľúbeným druhom korenia. Potom ich upečte dochrumkava v rúre predhriatej na 180 ° C. Budú vám chutiť!

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.