You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Tekvica obsahuje viac betakaroténu ako mrkva. Zelenina, ktorá prospieva štíhlej postave!

reklama:
reklama:
Tekvica
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.gettyimages.com www.gettyimages.com
Najväčšou prednosťou tekvica je, že má v 100 gramoch len 27 kalórií.

Zároveň dodá organizmu veľké množstvo vitamínov a minerálnych látok, ktoré povzbudia látkovú výmenu. Tekvica napríklad obsahuje viac betakaroténu ako mrkva. To udrží na uzde voľné radikály a tiež ochráni bunky.

Tak čo, skúsite si túto nekalorické zeleninu pripraviť? Máme pre vás totiž niekoľko ľahkých, chutných a prekvapivých možností úpravy.

Je jedno, či pri nich použijete tekvicu hokkaido alebo maslovú.

Ryža

Rozsekajte v kuchynskom robote čistú dužinu z jednej tekvice na kúsky veľkosti ryžových zrniek, alebo ju nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Potom ju opečte na 1 lyžicu oleja a poduste na miernom ohni . Tekvicová ryža chutí napríklad ku kurčaťu, rybe alebo s volským okom.

Pyré

Poduste nastrúhanú tekvicu s trochou masla, kokosového mlieka alebo so smotanou na varenie a muškátovým orieškom. Potom ju popučte drvičom na zemiaky. Servírujte rovnako ako zemiakovú kašu s rybou alebo k pečenému mäsu, vhodná je aj k zelenine (ako je cuketa, mrkva).

Polievka

Osmažte jednu nakrájanú cibuľu a pridajte k nej pokrájanú tekvicu hokkaido. Všetko zalejte silným vývarom (zeleninový, hydinový alebo hovädzí), uvarte domäkka, výrazne dochuťte karí korením a rozmixujte. Trocha najemno nasekaného zázvoru dodá pokrmu ďalšiu ostrú nôtu a urobí ho ešte zaujímavejším. Potom už len ostáva posypať petržlenovou vňaťou – a je hotovo.

Chutné hranolky

Nakrájajte tekvicovú dužinu na prúžky v tvare zemiakových hranolčekov. Pokvapkajte ich olejom, osoľte, okoreňte a prípadne trochu posypeme obľúbeným druhom korenia. Potom ich upečte dochrumkava v rúre predhriatej na 180 ° C. Budú vám chutiť!

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.