Granátové jablko je kráľom ovocia!
Granátové jablko je právom nazývané kráľom ovocia. Skvele nás chráni pred ochorením tým, že posilňuje náš imunitný systém.
Je obzvlášť bohaté na vitamíny A, E, C a B, vápnik, fosfor, jód, železo , draslík , sodík a horčík.
Prečítajte si priaznivé účinky granátového jablka na zdravie:
1. Aminokyseliny
Je známe, že aminokyseliny sú stavebným kameňom všetkých buniek v našom tele, a väčšinu z nich získavame z mäsa, hlavne z toho kuracieho a vajec. Avšak, vedci zistili, že granátové jablko obsahuje 15 rôznych aminokyselín, z ktorých niektoré sú v rastlinných potravinách veľmi zriedkavé. To je dôvod, prečo môžu byť granátové jablká úplne nevyhnutné pre vegetariánov .
2.Pre všetkých
Granátové jablko môžeme bezpečne nazvať rodinným ovocím, pretože žiadne iné ovocie nemá tak pozitívny vplyv na mužský i ženský organizmus, ako práve granátové jablko. Tento úžasný plod pomáha obnoviť hormonálnu rovnováhu u oboch pohlaví a tiež zlepšuje ich sexuálny život. Ženám navyše môže granátové jablko pomôcť pri bolestivej menštruácii a menopauze. Pokiaľ budú muži pravidelne piť šťavu z granátových jabĺk, môžu už vopred zabudnúť na všetky problémy s potenciou .
3. Orlí zrak
V dnešnom svete pôsobí na naše oči čím ďalej tým viac nepriaznivých faktorov. To najlepšie, čo môžeme urobiť, ja minimalizovať dobu, ktorú trávime pred počítačom a televíziou. Nemali by sme však zabúdať aj na vitamínovú podporu. Vynikajúcou voľbou je práve granátové jablko. To obsahuje vitamín A a Antokyan, ktorý dokáže aktivovať metabolické procesy v tkanivách oka, čo napomáha zlepšiť videnie. Odborníci odporúčajú konzumáciu granátových jabĺk alebo pitie šťavy z nich starším ľuďom, ktorí vďaka tomuto úžasnému ovociu môžu zabrániť rozvoju šerosleposti a šedého zákalu .
4. Chudnutie
Granátové jablko je nenahraditeľným produktom pri chudnutí . Okrem toho, že dostatočne nízkokalorické (60 kcal na 100 gramov), zlepšuje metabolizmus, vylučuje toxíny a zlepšuje trávenie. Tieto tri schopnosti granátového jablka sú zároveň základom zdravej výživy . Stačí pridať pár zrniek granátového jablka do šalátu alebo pod mäso.
5. Kozmetické účinky
Granátové jablká obzvlášť odporúčame ľuďom s problematickou pleťou . Obsah kyseliny citrónovej, kyseliny jablčnej, kyseliny šťaveľovej a ďalších organických kyselín vás môže zbaviť pieh, stareckých škvŕn i akné . Vaša koža môže byť hladšia a jasnejšia. Skúste napríklad zmiešať zrnká granátového jablka s lyžičkou kyslej smotany a s lyžičkou čerstvo vylisovanej šťavy z granátového jablka. Túto masku aplikujte na tvár na 10 minút. Buďte však opatrní a najskôr skontrolujte masku na menej viditeľnom mieste kože, aby ste si boli istí, že netrpíte nejakou alergiou.
6. Pomôžte srdcu a cievam
Ľudia z Kaukazu sú legendárny pre svoju dlhovekosť . Málokto však vie, že tajomstvom ich dlhovekosti je pravidelná konzumácia granátových jabĺk. Granátové jablká sa používajú aj v gruzínskej kuchyni. Granátové jablká dokážu znížiť krvný tlak tým, že z vášho tela odstráni prebytočný cholesterol a očistí vaše cievy. Okrem toho, je tiež vynikajúcou prevenciou proti ateroskleróze.
7. Antioxidačné účinky
Granátové jablká obsahujú vitamíny C a E, vďaka čomu sú skvelými antioxidantami. Mimo to obsahujú tieto plody aj punikalagin, čo je unikátna látka, ktorá v tandeme s kyselinou ellagovou je nielen silným antioxidantom, ale má tiež schopnosť odstrániť z tela rádioaktivitu . Takže pre ľudí pracujúcich v nebezpečných odvetviach je granátové jablko nevyhnutnou súčasťou stravy.
8. Dezinfekcia
Vzhľadom na vysoký obsah tanínu sú granátové jablká doporučované pre dobré trávenie . Aj keď je maximálne množstvo týchto látok sústredené v kôre, nachádza sa aj v šťave a semenách. Granátové jablko môže byť skvelým liekom proti hnačke.
9. Prírodné antipyretikum
Vedci zistili, že granátové jablko dokáže znižovať vysokú teplotu a uľahčiť priebeh akútnych vírusových ochorení . To je dôležitá skutočnosť, ktorá ukazuje na to, že by sme mali granátové jablká zaradiť na svoj každodenný jedálniček hlavne v zime, keď potrebujeme posilniť imunitný systém a predísť nachladnutiu.
10. Kontraindikácie
Osobitnú pozornosť by tomuto ovociu mali venovať tehotné a dojčiace ženy . Tie by sa mali poradiť pred konzumáciou granátových jabĺk s lekárom. Granátové jablká by ste mali obmedziť, ak máte nízky krvný tlak alebo sklon k alergiám. Ak trpíte závažnými žalúdočnými ťažkosťami, ako napríklad vredy, gastritídou, pankreatitídou v akútnej fáze alebo hemoroidy, mali by ste sa granátovým jablkám vyhnúť.