Ako rozmraziť mäso, aby si zachovalo chuť a nemnožili sa v ňom baktérie?
Vybrať mäso z mrazničky včas je niekedy nad naše sily, pretože máme iné povinnosti, pri ktorých na to zabudneme. Zmrazený balíček potom na poslednú chvíľu vhodíme do horúcej vody, aby sa rozmrazil čo najrýchlejšie a my mohli začať variť. Presne tento spôsob rozmrazovania je pritom najmenej vhodný.
Dôvod je ten, že v horúcej vode dochádza na povrchu mäsa k jednoduchému množeniu baktérií, a vďaka tomu môžeme mať zdravotné problémy. Mäso sa navyše nerozmrazí rovnomerne – zatiaľ čo na povrchu je už takmer varené, vnútri zostane zmrznuté.
Metóda, ktorá zabráni rastu baktérií
Potraviny zmrazujeme preto, aby sme ich mohli použiť neskôr, pričom si udržia kvalitu a chuť. Ako však postupovať pri rozmrazení, aby nestratili na kvalite? Podľa odborníčky by sme mali dať mäso do studenej vody. Tak ochránite chuť mäsa, keďže voda lepšie absorbuje teplo než vzduch. Ide o najrýchlejšiu a najbezpečnejšiu metódu, ktorou možno rozmraziť mäso alebo ryby a ktorá zabráni rastu baktérií.
Menšie balíčky, ako napríklad porcie kurčaťa, sa týmto spôsobom rozmrazia asi za hodinu, väčšie kusy okolo 2 kg budú potrebovať 2-3 hodiny. Je to stále rýchlejšie, než keby sme mäso nechali len tak na vzduchu – voda totiž, hoci studená, je oveľa lepším vodičom tepla. Mäso sa v nej pritom nezačne kaziť tak rýchlo ako na vzduchu.
Ak prípravu pokrmov plánujete s dostatočným predstihom, môžete mäso rozmraziť v chladničke na tanieriku, ktorý zachytí stekajúcu rozmrazenú vodu. Väčšie balíky hovädzieho, bravčového či teľacieho sa ale takto budú rozmrazovať pokojne 3 dni. Odborníci navyše túto metódu ani príliš neodporúčajú.