Kde sa v kuchyni hodia cibuľové šupky? Pozrite sa a už nikdy ich nemusíte vyhadzovať.
Výhody cibule pre ľudské telo sú známe už veľmi dlho. Vedeli ste ale, že cibuľové šupky obsahujú tiež mnoho užitočných stopových prvkov a vitamínov? Takéto veci jednoducho nemožno ignorovať. Áno, do pokrmov ich nepridávame, ale aj tak ich môžeme efektívne využiť. Hneď sa pozrieme, kde ich môžete použiť a ako. Tipy sú pritom veľmi jednoduché a využiť ich môže ktokoľvek a kedykoľvek. Ideme na to!
Vývar, ryža a chlieb
K výrobe zeleninového vývaru môžete použiť cibuľovú šupku aj ďalší rastlinný odpad. Verte, že aj trochu vývaru z cibuľovej kôry bude plný vôní a chutí. Na konci varenia jednoducho vývar preceďte. Táto metóda je vhodná pre tých, ktorí nemajú radi špecifickú chuť cibule vo svojich pokrmoch. Ak použijete šupku namiesto cibule, chuť nebude tak výrazná, ale napriek tomu znateľná.
Varíte doma každú chvíľu ryžu ako prílohu a chcete, aby mala aspoň niekedy inú chuť? Pridajte do hrnca trochu cibule. Príloha bude nasýtená živinami a dodá jej tiež zaujímavú chuť. Spoľahnite sa najmä na väčšie kusy šupiek, pretože tie ľahko po varení vytiahnete von. Šupky môžete tiež rozomlieť na prášok a pri pečení domáceho chleba do pridať do cesta.
Zníženie kŕčov a skvelá súčasť kompostu
Šupky, rovnako ako samotná zelenina, sú známe svojimi liečivými vlastnosťami. Ak niekedy trpíte nočnými svalovými kŕčmi, pomôže Vám odvar z cibuľovej kôry. Varte šupky vo vode asi 20 minút a vypite tento odvar pred spaním. Bude sa Vám oveľa lepšie spať a nebudete mať počas noci nepríjemné zažívacie ťažkosti.
Rovnako ako ostatný kuchynský odpad sú šupky skvelé aj pre kompostovanie. Ak s nimi nechcete priamo variť, môžete ich zužitkovať takto. Takýto domáci kompost prospeje hlavne Vašim rastlinám, a to izbovým aj vonkajším. Hnojivo bude dobre živené vďaka bio odpadu z kuchyne a vďaka tomu budú dobre živené tiež Vaše rastliny.