Zdanlivo zdravé, ale v skutočnosti škodlivé. Aké potraviny je lepšie vynechať?
Sotva je možné jesť 100% zdravých potravín, ale zvyčajne si prajeme byť istí, že produkt bude pre naše telo prospešný. Ako sa ukázalo, existujú potraviny, ktoré mnohí z nás považujú za zdravé, ale opak je pravdou …
Pretože si uvedomujeme, že zdravie je na prvom mieste, dnes sme pre Vás pripravili zoznam surovín, ktoré Vás už dlhé roky pravdepodobne klamú!
Sušené banány
Ich výhodou je, že obsahujú takmer rovnaké látky ako čerstvé banány: potravinársku vlákninu, železo, draslík a horčík. Napriek tomu výrobcovia pridávajú látky zvyšujúce chuť a cukor a často ich hlboko smažia.
Čím nahradiť?
Skúste domáce banánové lupienky pečené v rúre, alebo sušené na vzduchu.
Sucháre
Existuje mnoho odrôd chrumkavého chleba. Často sa môžete stretnúť s občerstvením, ktoré vyzerá ako chrumkavý chlieb, ale obsahuje škodlivé oleje.
Čím nahradiť?
Pozorne si prečítajte zloženie. Nemali by obsahovať kvasnice, modifikovaný škrob, konzervačné látky, farbivá, alebo antioxidanty. Najlepšie chrumkavý chlieb je vyrobený z celých zŕn alebo hrubej celozrnnej múky.
Bezlepkové potraviny
Glutén je bielkovina obsiahnutá v zrnách a je to vec, ktorá umožňuje miešať múku s vodou. Je to nebezpečné iba pre osoby s neznášanlivosťou gluténu, ktoré tvoria len 1% populácie Zeme. Každý iný by sa nemal vyhýbať týmto bielkovinám bez konzultácie s lekárom. Bezlepkové jedlá obsahujú veľa rafinovaných prísad, čo ich robí škodlivejšími.
Čím nahradiť?
Vyskúšajte bežný chlieb. Nejedzte ho príliš veľa, ale ani sa ho nebojte.
Sušené a kandizované ovocie
Sušené ovocie je samo o sebe zdravé, ale aby sa uchránilo pred plesňou a udržala sa jeho farba, je ovocie ošetrené oxidom siričitým. Pokiaľ ide o kandizované ovocie, jeho prínos je ešte menší kvôli obrovskému množstvo cukru.
Čím nahradiť?
Skúste sušiť ovocie doma – nie je to tak ťažké a je to oveľa zdravšie.
Syr
Okrem toho, že v syroch je veľa prísad, obsahujú spracované syry obrovské množstvo sodíka. Napríklad sendvič s tromi plátkami taveného syra pokryje 2/3 dennej potreby tohto prvku.
Čím nahradiť?
Skúste rôzne druhy kvalitného syra, či slaného tvarohu.
Konzervované ovocie a zelenina
Výrobcovia pridávajú do zeleniny v konzervách rôzne omáčky, ocot a ďalšie suroviny, ktoré nie sú pre Vaše telo príliš zdravé. Napríklad podľa odborníčky na výživu Nicole Rodriguez, plechovka obsahuje približne 3 lyžice cukru.
Čím nahradiť?
Zvoľte kvalitnú čerstvú zeleninu bez soli, cukru a konzervačných látok, alebo si zeleninu sami naložte.
Škrobová zelenina
Kukurica, hrušky, zemiaky a tekvica obsahujú menej potravinovej vlákniny, vitamínov a minerálov ako ostatné druhy zeleniny a ovocia, ale ich výhrevnosť je vyššia. To neznamená, že by ste mali túto zeleninu odmietnuť – jednoducho sa neodporúča jesť jej mnoho, ak držíte diétu.
Čím nahradiť?
Zvoľte zeleninu bez škrobu (všetko chrumkavé, šťavnaté a zelené), zvlášť ak zeleninu jete po 18 h.
Jogurt
Jogurty z obchodu obsahujú veľa cukru a málo bielkovín. Okrem toho ich nemusíte žuť, čo vytvára dojem, že jete niečo ľahké.
Čím nahradiť?
Zvoľte jogurty s nízkym obsahom cukru (menej ako 10 g na porciu) a vysokým obsahom bielkovín (asi 6 g na porciu). Môžete tiež kúpiť grécke jogurty a pridať doň čerstvé ovocie.
Instantné ovsené vločky
Každý vie, že ovsené vločky sú zdravé, ale málo ľudí vie, že vločky, ktoré sa varí po dobu 2-3 minút, nie sú skutočne prínosné. Čím menšie sú vločky, tým viac sú spracované a tým vyšší glykemický index majú, takže prinášajú ďalšie kalórie. A samozrejme, že instantné ovsené vločky s prísadami a sladidlami sú ešte horšie.
Čím nahradiť?
Zvoľte hrubé ovsené vločky. Ich príprava Vám zaberie viac času, ale dá Vám všetko, čo očakávate od skutočných ovsených vločiek.