Po prečítaní už nikdy nebudete zakrývať jedlo či potraviny alobalom
Alobal čiže hliníkovú fóliu väčšina z nás bežne používa pri pečení, grilovaní či ako obal na desiatu. Ide však o kov, a tak sa niektorí ľudia obávajú, že sa z neho môžu uvoľňovať častice, ktoré sa neskôr môžu usadzovať v našom tele. Je teda balenie potravín do alobalu bezpečné?
Prečo nie je alobal na balenie potravín vhodný?
Z testovania rôznych druhov alobalov vyplynulo, že v prípade nevhodného použitia alobalu, môže dochádzať k zvýšenému uvoľňovaniu hliníka do potravín, najmä pri používaní alobalu pri vyšších teplotách či jeho dlhodobom kontakte s kyslými a slanými potravinami. Sám o sebe pri bežnom používaní alobal z hľadiska uvoľňovania hliníka nebezpečný nie je. S balením potravín do alobalu je ale spojený aj iný problém, o ktorom sa príliš nehovorí – baktérie.
Ak sa totiž napríklad zvyšok obeda rozhodneme uchovať na tanieri len tým, že ho prekryjeme alobalom, k jedlu môže stále prúdiť vzduch, ktorý poskytne podmienky pre množenie baktérií, z ktorých niektoré môžu byť pre naše telo škodlivé. Z tohto dôvodu je tak vhodnejšie používať vzduchotesné sáčky, fólie alebo plastové nádoby, ktoré jedlo utesnia.
Ako inak možno doma alobal využiť?
Alobal sa dá v domácnosti ale využiť aj inak ako len v kuchyni, je napríklad skvelým pomocníkom pri praní. Ak túžite po čistom a zároveň nadýchanom oblečení, stačí do bubna práčky pred praním pridať malú guľôčku z alobalu. Bielizeň bude čistá, hebká a jemná na dotyk. Alobal je neoceniteľným pomocníkom aj pri žehlení. Má skvelé výhrevné vlastnosti, a keď ho vložíte pod poťah žehliacej dosky, žehlenie bude oveľa jednoduchšie a rýchlejšie.
Alobal oceníte tiež pri umývaní riadu. Možno si z neho vytvoriť účinnú „drôtenku“, ktorá vám pomôže odstrániť pripálený tuk, bez toho aby ste museli mať strach z poškodenia panvice. Alobal dokáže tiež vyriešiť problém tupých nožníc. Stačí alobal niekoľkokrát preložiť, potom ho nožnicami nastrihať a nožnice budú opäť ostré.