Neustále sa vám kazia potraviny? Tak pozrite týchto 13 tipov, ako skladovať určité typy potravín
Každý deň jete rôzne druhy jedla a často ich kupujete vopred? Tak to sa zrejme často stretávate s problémom pokazeného ovocia a zeleniny alebo plesnivého chleba. Alebo kúpite kyslú smotanu, ktorú pridávate pravidelne do šalátu, a o deň neskôr zistíte, že je pokazená.
Odporúčame vám si zapamätať tieto rady! Pomôžu vám totiž udržať Vaše jedlo čerstvé dlhšie, čo znamená, že ušetríte peniaze na potravinách!
1. Chlieb
Kupujte radšej celý bochník, nie narezaný. Kôra by mala chrániť vnútro pred kyslíkom, takže chlieb zostane dlho čerstvý. Aby ste sa uistili, že vnútro je bezpečné, rozkrojte chleba uprostred. Bochník držte vo vrecúšku, alebo v špeciálnom chlebovom boxe.
2. Kaviár
Ak držíte kaviár v otvorenej plechovke, bude pokazený v prvý deň po jeho otvorení. Aby bol kaviár čerstvý po dobu jedného týždňa alebo dlhšie, vložte ho do sklenenej nádoby, ktorú ste predtým vyčistili vriacou vodou. Do kaviáru nasajte trochu vonného oleja a vložte niekoľko kúskov citróna.
3. Smotana a jogurt
Tieto výrobky sa zvyčajne predávajú v plastových nádobách pokrytých fóliou, ktorá sa dá ľahko otvoriť. Ak chcete dlhú dobu uchovať kyslú smotanu a jogurt čerstvé, obaľte ich alobalom. Ale uistite sa, že tieto produkty sú držané ďaleko od cibule, cesnaku a citrusov, pretože tieto iné pachy môžu absorbovať.
4. Tvaroh
Tvaroh nemôže byť dlho uchovávaný v čerstvom stave, ale môžete použiť tento jednoduchý záchranný tip, ktorý mu predĺži život o jeden deň. Tvaroh uložte do sklenenej misky, hore položte kocku cukru a zakryte. Cukor spomalí oxidáciu tvarohu.
5. Syr
Pokiaľ si chcete syr uchovať čerstvý, nechajte ho v plastovom vrecku, zabaľte ho do pergamenového, alebo voskového papiera. Aby ste sa vyvarovali plesniam, vložte vedľa syra kocku cukru a použite maslo, aby ste zabránili jeho vysúšaniu.
6. Petržlen
Ak chcete po dlhú dobu udržať petržlenovú vňať čerstvú, môžete ju ukladať neobvyklým spôsobom. Nasekajte si petržlenovú vňať najemno, zalejte ju trochou vody a zamrazte si ju do malých kociek.
7. Citróny
Chráňte citróny v chladničke zabalené v papieri, ktorý absorbuje dodatočnú vlhkosť, a citróny tak nezhnijú. Uchovávajte jednotlivé citróny oddelene zabalené v prípade, že jeden je zlý. Môžete tiež použiť tento trik: umiestniť rozpolený citrón na tanier s cukrom / soľou a zakryť ho sklom, alebo fóliou.
8. Mrkva
Aby ste sa ubezpečili, že sa mrkva nepokazí a zostane chutná a chrumkavá, odstráňte jej vŕšky. Potom dobre umyte mrkvu, zabaľte ju do mokrého uteráka a vložte ju do chladničky. Ďalšou možnosťou je dať mrkvu do nádoby s vodou a nechať ju v chladničke. Ak zistíte, že voda je zakalená, vymeňte ju.
9. Chilli papričky
]Ak chcete papričky udržať čerstvé až na 2 týždne, uložte ich do plastovej nádoby v chladničke. Chilli papričky je tiež možné nechať vysušiť.
10. Huby
Sledujte dátum vypršania platnosti kupovaných húb. Vložte obrúsky na dno nejakej nádoby, potom huby a tie opäť zakryte obrúskami.
11. Cibuľa
Uchovávajte cibuľu v ponožkách, alebo pančuchách. Ale uistite sa, že po umiestnení každej cibule urobíte uzol. Uchovávať ich tak môžete až po dobu 9 mesiacov!
12. Banány
Zahaľte hornú časť banánov niečím priehľadným . To vám umožní udržať ich o 3 až 5 dní dlhšie ako zvyčajne. Tiež si pamätajte, že banány uvoľňujú etylén, a preto by ste ich mali držať od ostatných druhov ovocia.
13. Jarná cibuľka
Môžete ju zamraziť v plastovej fľaši. Bude rovnako svieža ako v deň, kedy ste ju kúpili.