Voňavý a liečivý Badyán, krásny hviezdicovitý plod, ktorý si nájde miesto aj vo Vašej kuchyni
Účinný liečivý plod obsahujúce minerály, vitamíny a ďalšie účinné látky, ktoré pomôžu Vášmu tráveniu, kĺbom, dýchanie, imunite a navyše lahodí aj chuťovým bunkám.
Badyán je voňavým plodom zo stromu anízovec pravý. Vďaka jeho hviezdicovitému tvaru plodu sa volá aj hviezdicovitý aníz. Tento anízovec pravý pochádza z Číny a je to tropický strom, ktorý dorastá do výšky 7 – 11 metrov. Tento strom potrebuje priemernú teplotu okolo 15 stupňov, neznáša mráz. Počas zimy ho treba udržiavať pri teplote, ktorá nie je nižšia ako 11 stupňov. Ak by ste si ho však chceli vypestovať doma, tak majte na pamäti, že plody badiánu viete zbierať až po 8 – 11 rokoch. Aromatický plod badián sa používa na pečené mäso, do čajov, koláčov, zákuskov, konzervovaného ovocia alebo ako korenie do alkoholu (likér, varené víno). Kupujte ho celý a pred použitím ho namľte..
Čo obsahuje badián – účinné látky badiánu
Voda, bielkoviny, sacharidy, tuk, vláknina, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, mangán, selén, sodík, omega 6 mastné nenasýtené kyseliny, vitamín A, B, C, kyselina listová a kyselina pantoténová
Aké má účinky na zdravie?
- podporuje imunitu
- má antiseptické účinky
- podporuje a urýchľuje trávenie
- odstraňuje plynatosť
- uvoľňuje bolesti brucha
- obnovuje črevnú mikroflóru
- odstraňuje bolesti kĺbov
- zaisťuje čistú pokožku
- uvoľňuje hlieny
- vhodný pri chrípke, nádche alebo kašli
- zabezpečuje zdravé dýchacie cesty
Spravte si liečivý badiánový čaj
Potrebujete: 1 mokka lyžičku čerstvo pomletého badiánu, 2,5 deci vody
Pomletý badián zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 6 – 7 minút. Teplý čaj vypite, pokiaľ sa Vám bude žiadať pridajte trochu medu alebo štipku mletej škorice. Tento čaj používajte buď ako prevenciu alebo ako liečivý čaj pri problémoch s bolesťami kĺbov, zažívacích problémoch, hnačke, chrípke, nádche alebo zahlienenie