Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vyrobte si gaštanovú tinktúru, ktorá posilní vaše žily, kĺby a zbaví vás problémov so studenými končatinami

reklama:
reklama:
Gaštanová tinktúra
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.gettyimages.com www.gettyimages.com

Hlavnou účinnou látkou obsiahnutou v gaštanoch je aescín, ktorý pomáha od problémov so žilami – uľaví pri žilovej nedostatočnosti, kŕčových žilách, hemoroidoch, ale pôsobí aj proti tvorbe zápalov a opuchov. Gaštany vďaka obsahu aescínu pomôžu aj pri bolestiach chrbtice, ako napr. pri problémoch s platničkami alebo ischiase. Gaštanový gél zmierňuje reumatizmus či problémy s večne studenými končatinami. O dôvod viac, prečo si gaštany nazbierať a doma si z nich pripraviť účinnú tinktúru alebo gél.

Gaštanová tinktúra
www.gettyimages.com

Čo budete potrebovať na gaštanovú tinktúru?

30 gaštanov, ½ l bieleho, aspoň 40% alkoholu (vodka, marhuľovica, ak chcete tinktúru používať len zvonka, môžete použiť aj Alpu) a dostatočne veľký uzatvárateľný pohár.

Gaštany olúpte a nakrájajte alebo nastrúhajte, prípadne nasekajte v robote nadrobno. Presypte ich do čistého pohára, zalejte alkoholom, aby boli úplne ponorené, a starostlivo uzavrite. Pohár nechajte stáť na chladnejšom mieste 3–4 týždne, každý deň ju poriadne pretrepte. Potom obsah preceďte cez plátno alebo husté sitko, zlejte do uzatvárateľnej, najlepšie tmavej fľaše a uložte v chlade, pokojne dajte do chladničky.

Ako tinktúru užívať

Tinktúru jemne vtierajte do postihnutého miesta, prípadne ju môžete na podporu žilového systému užívať aj vnútorne, v tom prípade začnite na dávke 15 kvapiek 2x denne. Po dvojmesačnom užívaní si vždy urobte mesačnú pauzu. Deti, tehotné a dojčiace ženy a ľudia s pečeňovými alebo obličkovými problémami môžu tinktúru užívať iba zvonka.

Vyrobte si z nej domáci gaštanový gél

Na kŕčové žily sa najlepšie aplikuje gél, aj ten si môžete vyrobiť doma. Budete k tomu potrebovať 300 ml gaštanovej tinktúry, 3 čajové lyžičky agar-agaru (rastlinná želatína z morských rias, je možné kúpiť v predajniach zdravej výživy), olivový olej podľa potreby, môžete pridať tiež pár kvapiek levanduľového či gáfrového oleja.

Želatínu nasypte do hrnca, pridajte gaštanovú tinktúru a priveďte do varu. Tri minúty miešajte, potom tekutinu nalejte do vyššej nádoby, v ktorej môžete mixovať, nechajte mierne vychladnúť, pridajte k nej prípadné esenciálne oleje a nechajte úplne stuhnúť. Stuhnutú zmes mixujte tyčovým mixérom a pomaly pridávajte olivový olej, kým nebude mať gél konzistenciu jednoliateho jemného krému, ktorý sa dobre rozotiera.

Hotový gél/krém preložte pomocou stierky do uzatvárateľnej čistej nádoby a uchovávajte v chladničke, kde by mal vydržať zhruba štvrť roka. Použitím špachtle pri naberaní znížite riziko kontaminácie krému a predĺžite jeho životnosť.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.