Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vyrobte si z rýmovníka lahodný med a využite jeho benefity naplno

reklama:
reklama:
Rýmovník
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.gettyimages.com www.gettyimages.com

 Jeho pôvodnou domovinou je Austrália. Vyskytuje sa však aj v subsaharskej Afrike, na Madagaskare, na ostrovoch v Pacifiku alebo južnej Ázii. 

Rýmovník
www.gettyimages.com

Na liečenie sa využívajú jeho dužinaté, zúbkovité a chlpaté lístky, ktoré voňajú po mäte, medovke a oregane. Rastlina je bohatá na omega-6 mastné kyseliny, minerály, vitamíny C, A a karotenoidy. Typickú vôňu a liečebné vlastnosti mu však prepožičiava esenciálny olej, ktorý obsahuje predovšetkým tymol, carvacrol a camphor. Tieto látky majú preukázané antibakteriálne a antimykotické účinky.

Aké sú jeho zdravotné účinky?

Nádchovník má močopudné vlastnosti. Pomáha tak telu odplaviť prebytočnú tekutinu z tela, škodlivej látky a soli. Zlepšuje tak zdravie lymfatického systému a obličiek. Vďaka kyseline nikotínovej má schopnosť znižovať chlesterol v krvi, ale taktiež má mierne sedatívne účinky. Ak máte v zimných mesiacoch zlú náladu, čaj z neho alebo med z neho vám ju rozhodne zlepší. Najvýznamnejším zdravotným benefitom je ale jeho schopnosť pomáhať pri nádche, prechladnutí a chrípke. Rýmovník pomáha aj pri zápale priedušiek a kašli. Je to silný expektorans, zlepšuje vykašliavanie hlienov. Podporuje aj odhlienenie našich dutín. Zrýchľuje tiež uzdravenie pri respiračných infektoch, zabraňuje bakteriálnej superinfekcii..

Med z nádchy

Na sladký med z rýmovníka budete potrebovať zhruba 35 lístkov rýmovníka, kilo cukru, jeden citrón v BIO kvalite, vodu a čistý hrniec. Lístky bylinky natrhajte nadrobno a vložte ich do hrnca. Zasypte ich cukrom, pridajte k nim nakrájaný citrón a zalejte ich vodou. Zamiešajte, aby bola zmes úplne ponorená a hrniec zakryte pokrievkou. Na 24 hodín ho uložte do chladničky. Na druhý deň dajte med na sporák, zapnite ho na mierny plameň a počkajte, až sa cukor úplne rozpustí. Zmes potom na sporáku nechajte krátko prebublať. Akonáhle bude mať medovú konzistenciu, môžete ju plniť do čistých pohárov. Tie potom postavte dnom nahor. Vychladnutý med uchovávajte najlepšie v chladničke alebo v špajze. Rýmovníková pochúťka je alternatívou ku klasickému včeliemu medu. Môžete ju maškrtiť len tak na lyžičke, pridať si ju do čaju alebo do dezertu či rannej kaše.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.