Čučoriedky- Ich príjem treba zvýšiť najmä v čase, keď na jedálničku prevažujú potraviny bohaté na tuky.
Čučoriedky posilňujú imunitný systém, znižujú zápaly aj hladinu „zlého“ cholesterolu. Ich príjem treba zvýšiť najmä v čase, keď na jedálničku prevažujú potraviny bohaté na tuky.
Vianočné sviatky sa zväčša nesú v znamení dobrého jedla, ktoré má so zdravou stravou len málo spoločného. Ak nedokážete odolať plným stolom, je dobré mať v mrazničke zásobu lesných čučoriedok. Podľa najnovšej štúdie fínskych vedcov dokážu chutné tmavomodré plody zmierniť šok organizmu z prílevu tučných jedál a udržať cholesterol na uzde.
Konzumácia tučných pokrmov vedie k vyššiemu výskytu zápalov v tele. Hoci je zápal prirodzenou obrannou reakciou imunitného systému, z dlhodobého hľadiska v organizme napácha viac škody ako úžitku. Lesné čučoriedky však vďaka vysokému obsahu polyfenolov dokážu negatívny vplyv zápalov potlačiť.
Vedci sa v poslednej štúdii zamerali na testovanie účinkov konzumácie lesných čučoriedok pri zvýšenom príjme tukov. Polyfenoly obsiahnuté v čučoriedkach preukázateľne chránili telo pred zápalmi, vysokým krvným tlakom a cukrovkou a to aj vtedy, keď bol príjem nasýtených tukov vyšší a telo tak muselo bojovať s vyššou mierou zápalov ako zvyčajne.
„Za blahodárne účinky čučoriedok môžu farbivá antokyány zo skupiny polyfenolov, ktoré dávajú bobuliam čučoriedok tmavomodrú farbu. Tieto látky pôsobia ako silné antioxidanty a chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi,“ uviedli vedci z University of Eastern Finland vo fínskom Joensuu.
Čučoriedky patria k potravinám, ktoré je vhodné konzumovať na každodennej báze. Ak vo vašom jedálničku chýbajú, vedci odporúčajú urobiť si zásobu v mrazničke aspoň počas vianočných sviatkov, kedy sa stoly prehýbajú pod jedlami s vysokým obsahom tuku.