Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Poznáte tieto fakty o kyslej kapuste a jej účinky?

reklama:
reklama:
Kyslá kapusta
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.gettyimages.com www.gettyimages.com

Kyslá kapusta sa medzi superpotraviny radí vďaka vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa.

Zároveň je nízkokalorická a takmer bez tuku. Kyslá kapusta je prirodzene fermentovaná (kvasená) a je tiež probiotikom.

Vedeli ste, že …

  • Kvasená kapusta je tradičné jedlo v Nemecku, Rusku, Poľsku, Holandsku i Estónsku a ďalších severoeurópskych a stredoeurópskych štátoch. Konzumuje sa aj v rôznych častiach severovýchodnej a severnej Číny, USA, Čile a Kanady.
  • Kvasenie sa ako konzervácia kapusty používa už od nepamäti.
  • Kapusta sa fermentuje už od praveku. Moderná technika kvasenia vznikla približne medzi rokmi 1550 a 1750.
  • Kyslá kapusta je jedným zo základných kameňov východoeurópskej i ázijskej stravy.
  • Kapusta predstavovala dôležitý zdroj živín počas zimy v severnej a strednej Európe v dobách, kedy neboli dostupné potraviny mrazené, ani tie z južnej pologule.
  • Kvasenú kapustu by sme našli aj v pivniciach starých Grékov a Rimanov.
  • Kyslá kapusta sa vyrába zmiešaním nakrájaných plátkov čerstvej kapusty a soli. Potom sa zmes lisuje, uvoľňuje vodu i šťavu obsahujúcu kyselinu mliečnu a fermentuje – kvasí. Fermentácia oživuje úžasné mikróby.
  • Za fermentáciu kvasenej kapusty sú zodpovedné rôzne baktérie – vrátane Leuconostoc, Lactobacillus a Pediococcus.
  • Niekedy sa do kyslej kapusty okrem soli pridávajú aj iné prísady – napríklad mrkva alebo rôzne sfarbené odrody kapusty. Pripravuje sa tiež z celých kapustových hlávok alebo listov.
  • Do USA kyslú kapustu priviezli holandskí námorníci. Jedli ju, aby zabránili chorobe spôsobenej nedostatkom vitamínu C – skorbutom. Na mori sa osvedčilo aj Britom (vozil ju so sebou napríklad známy kapitán James Cook).
  • Kyslá kapusta obsahuje oveľa viac laktobacilov (probiotík) ako jogurt.

Účinky kyslej kapusty:

  • Obsahuje probiotiká
  • Je bohatá na draslík. Článok publikovaný v auguste 2008 v Physiologia Plantarum poznamenal, že klinické štúdie ukazujú, že strava bohatá na draslík u bežnej populácie znižuje krvný tlak (teda nielen u ľudí s vyšším krvným tlakom), tiež úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia aj vylučovanie vápnika močom – čo môže byť prevenciou obličkových kameňov a znížiť riziko osteoporózy .
  • Kyslá kapusta obsahuje veľké množstvo vlákniny. Podľa University of Illinois at Chicago Wellness Center vláknina chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami a vstrebávaním cholesterolu do krvi.
  • Kvasená kapusta obsahuje aj železo. Železo červeným krvinkám umožňuje prenášať kyslík a ovplyvňuje vašu celkovú energiu . Vstrebávanie železa z rastlinných zdrojov podľa Arizona State University významne zlepšuje vitamín C a kyselina mliečna, ktoré sú v kyslej kapuste taktiež obsiahnuté.
  • Kyslá kapusta môže podporiť tvorbu krvi, hormónov, vylučovanie toxických látok a bojovať proti únave.
  • Má odvodňujúce účinky a umožňuje rýchle odstránenie odpadových látok z tela .
  •  Potraviny zvyčajne obsahujú iba 1 kmeň probiotík. Kyslá kapusta ich podľa štúdie zverejnenej v decembri 2007 v časopise “Applied and Environmental Microbiology” obsahuje až 13. Probiotiká podporujú “dobré” baktérie vo vašom čreve, imunitný systém, dobré trávenie, črevnú mikroflóru a pomáhajú syntetizovať vitamíny B . Môžu tiež zmierniť hnačku spôsobenú užívaním antibiotík .
  • Šťava z kyslej kapusty môže pôsobiť ako preháňadlo a pomáhať tak predchádzať zápche .
  • Trochu kyslej kapusty každých pár dní alebo kedykoľvek vás bolí brucho vám môže pomôcť s liečbou ulceróznej kolitídy a syndrómom dráždivého čreva .
  • Kyslá kapusta môže pomáhať s ekzémami .
  • Kyslá kapusta obsahuje veľa vitamínu C. Vitamín C je základnou zložkou spojivových tkanív, skvelý antioxidant (pomáha chrániť pred voľnými radikálmi a nestabilnými molekulami poškodzujúcimi bunky) a posilňovač imunity . Podľa článku publikovanom v marci 1983 v Archivos Latinoamericanos de Nutricion si kapusta aj po fermentácii kyseliny mliečnej zachováva 61,9 – 100 % vitamínu C.
  • Vitamín C aj vitamín K obsiahnuté v kyslej kapuste sú nevyhnutné pre pevné kosti .
  • Kapusta možno môže pomôcť aj s rakovinou .
reklama:

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.