Podľa mnohých lekárov neexistuje lepšia a zdravšia desiata ako obyčajné jablko
Sú zdravé, nie sú ani drahé, ale hlavne obsahujú množstvo vitamínov a vlákniny. Ako desiata sú úplne najlepšia voľba..
Veľkou výhodou jabĺk je, že zaženú hlad a telo pritom obohatí o hodnotné výživné látky. Jablká sú zaujímavé aj z hľadiska medicíny a ľudského zdravia. Obsahujú vitamíny, vlákninu a vysoký podiel vody, u niektorých odrôd dokonca až 91%.
Európska medicína radí jablká medzi vôbec najzdravšie ovocie na našom tanieri. Kvôli veľkému obsahu vitamínu C, vlákniny a kvôli malému množstvu kalórií (kyslejšie druhy obsahujú iba 237 kJ v 100 g), patrí medzi naše najzdravšie ovocie.
Ovplyvňujú cholesterol
Vedci preukázali, že jablká môžu aj za zníženie hladiny zlého tzv. LDL cholesterolu. Ženám, ktoré jedli 4-5 jabĺk denne po dobu šiestich mesiacov, sa hladina zlého cholesterolu znížila takmer o štvrtinu.
Navyše sa podľa výsledkov štúdie u nich znížili aj hladiny ďalších látok súvisiacich s ochorením srdca a s mozgovou mŕtvicou. Naopak hladina zdravého HDL cholesterolu sa o 4 % zvýšila. Ako vidíte, obyčajné jablko je vlastne takou malou lekárňou.
Proti stresu
Jablko má silné aromatické látky a práve vzhľadom na výskumy možno tvrdiť, že jablková koreninová zložka vyvoláva upokojujúce reakcie v organizme, čo následne znižuje krvný tlak a ochraňuje pred infarktom vznikajúcim z úzkosti. Lahodná aróma by vás preto mala sprevádzať najmä v stresových situáciách. Pred infarktom vás neochráni len vôňa, ale aj denná konzumácia dvoch až troch jabĺk.