Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako si upiecť zdravý tmavý chlieb? Skvelý domáci recept, ktorý si zamilujete

reklama:
reklama:
chleba
3
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako si upiecť zdravý tmavý chlieb? Skvelý domáci recept, ktorý si zamilujete Foto: www.freepik.com

Chcete si vychutnať skutočne zdravý tmavý chlieb bez chemikálií a neistoty? Vyskúšajte tento osvedčený recept na domáci chlieb, ktorý vám prinášame priamo od cukrárky. Prečítajte si, prečo je pečenie vlastného chleba nielen zdravšou, ale aj chutnejšou alternatívou k obchodnému pečivu.

Milovníci chleba, pozor! Ak túžite zaistiť, že váš tmavý chlieb je nielen chutný, ale aj skutočne zdravý, neváhajte a pripravte si ho doma. Ponúkame vám jedinečný recept, ktorý zmení váš pohľad na pečenie. Predstavujeme vám osvedčený postup od cukrárky.

Pri výbere chleba často siahame po tmavých variantoch s predstavou, že sú zdravšie. Avšak, len vlastnou prípravou môžete byť istí, čo naozaj jete. Tmavá farba chleba nemusí vždy pochádzať zo žitnej múky; dosiahnuť ju možno aj farbením pomocou karamelu či praženého jačmeňa. Základom úspechu je osvojiť si pečenie s droždím, čo je ako naučiť sa chodiť predtým, než začnete behať. Keď zvládnete žitno-pšeničný chlieb s celozrnnou múkou, môžete prejsť na kváskový.

chleba
Ako si upiecť zdravý tmavý chlieb? Skvelý domáci recept, ktorý si zamilujeteFoto: www.freepik.com

Suroviny

  • 250 g žitnej celozrnnej hladkej múky
  • 250 g pšeničnej celozrnnej hladkej múky
  • 7 g sušeného droždia,
  • 9 g soli
  • 40 g čierneho kakaa (pre intenzívnu čiernu farbu)
  • 10 g rasce pre chuť
  • 350 g vlažnej vody
  • 30 g oleja pre vláčnosť
  • 40 g medu pre jemnú sladkosť
  • plus lyžica chia semienok pre extra vlákninu
nakrájaný chleba
Ako si upiecť zdravý tmavý chlieb? Skvelý domáci recept, ktorý si zamilujeteFoto: www.freepik.com

Postup

  1. Preosejte obidve múky do misky, pridajte drvenú rascu, soľ, kakao a chia semienka pre zvýšenie nutričnej hodnoty, premiešajte.
  2. Vo vedľajšej nádobe zmiešajte vodu s droždím a medom.
  3. Pridajte tekutú zmes k suchým ingredienciám, prilejte olej a vymiešajte cesto.
  4. Nechajte cesto kysnúť pod utierkou minimálne 2 hodiny, potom ho znovu premiesite a nechajte opäť kysnúť.
  5. Z cesta vytvarujte bochník a nechajte ho v forme vykysnúť do zdvojnásobenia objemu.
  6. Pečte v predhriatej rúre na 250 °C, po chvíli teplotu znížte na 240 °C a pečte cca 30 minút.
reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.