Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Recept na dokonalý veterník

reklama:
reklama:
veterník
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Recept na dokonalý veterník Foto: depositphotos.com

Chcete prekvapiť svojich blízkych domácim pečením, ktoré zanechá nezabudnuteľný dojem? Nebojte sa experimentovať a upečte si větrník, tradičnú lahôdku, ktorá oslní každého. S nasledujúcim receptom prekonáte obavy z odpalovaného cesta a naučíte sa pripraviť krém, ktorý je sám o sebe zážitkom.

Máte radi domáce pečenie a experimentovanie s modernými sladkosťami? A čo tak skúsiť veterník, tradičnú pochúťku, ktorá môže byť prekvapením pre vašich hostí? Ak ste sa ešte neodvážili na tento kúsok, je najvyšší čas opustiť trendové dezerty a zamerať sa na klasiku, ktorou ohromíte úplne každého.

Veterník z odpalovaného cesta plnený neodolateľným krémom predstavuje pre mnohých výzvu, ale aj obavu. Ako zvládnuť odpalované cesto, ak ste to nikdy predtým neskúšali? Kľúčom je nebáť sa toho. Pravdou je, že príprava odpalovaného cesta nie je taká zložitá, ako sa zdá. Potrebujete len trochu odvahy a praxe. Aby sme vám celý proces uľahčili, prinášame vám overený recept, ktorý vás krok za krokom prevedie celým procesom.

Na odpalované cesto potrebujeme

  • 125 g plnotučného mlieka
  • 125 g vody
  • 110 g masla
  • 150 g hladkej múky
  • 300 g vajec

Na krém treba

  • polovica vanilkového struku
  • 436 g plnotučného mlieka
  • 120 g žĺtkov
  • 87 g kryštálového cukru
  • 35 g kukuričného škrobu
  • 30 g masla

Na polevu

cukrový fondán, voda.

Postup

Mlieko, vodu a maslo nakrájajte na menšie kúsky a dajte do hrnca. Priveďte k varu, potom vsypte celú múku a za stáleho miešania varíme na miernom ohni. Keď sa na dne hrnca vytvorí svetlý povlak, premiestnite zmes do mixéra a ľahko premiešajte. Ochlaďte cesto na 45 °C a za stáleho miešania postupne pridávajte vajcia. Keď sú všetky vajcia vmiešané, naplňte cesto do cukrárskeho sáčku a na plech s papierom na pečenie nastriekajte kruhy o priemere 6 cm. Plech vložte do rúry predhriatej na 175 °C a pečte približne 35 minút. Nechajte vychladnúť a medzitým si pripravte krém.

Vanilkový struk pozdĺžne rozrežte, vyškrabte semená a spolu so strukom dajte do hrnca s mliekom a zohrejte. Nechajte niekoľko minút vylúhovať, potom struk vyberte. V mise zmiešajte žĺtky, cukor a škrob. Na zmes nalejte vanilkové mlieko a premiešajte. Vráťte späť do hrnca a zahrejte na teplotu 85 °C. Odoberte z plameňa a vmiešajte maslo. Prikryte potravinárskou fóliou a nechajte v chladničke úplne vychladnúť. Potom krém naplňte do cukrárskeho sáčku.

Cukrový fondán zahrejte na teplotu maximálne 45 °C. Ak je príliš hustý, rieďte ho vodou. Veterníky horizontálne rozrežte a vrchnú časť namočte do fondánu. Na spodnú časť nastriekajte žĺtkový krém a prikryte vrchnou polovicou.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.