Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Sušička bielizne alebo sušička oblečenia: Ako si vybrať správne zariadenie pre vašu domácnosť?

23. mája 2024 Rady a tipy od
Sušička bielizne
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Sušička bielizne alebo sušička oblečenia: Ako si vybrať správne zariadenie pre vašu domácnosť? Foto: www.vileda.sk

Sušička bielizne či sušička oblečenia – je jedno, ako zariadenie pomenujete, ale vždy pôjde o jedinečný domáci spotrebič. V minulosti mohli ženy len snívať o tom, že po vypraní bude bielizeň behom pár minút suchá a k tomu aj hebká. Dnes si čoraz viac domácností dopraje komfort sušenia bielizne a oblečenia pomocou sušičiek. Ako vybrať zariadenie, ktoré poslúži efektívne a bude vhodné pre vašu domácnosť?

Základné modely sušičiek bielizne

Základné modely sušičiek bielizne sú dva, a to kondenzačná a s tepelným čerpadlom. Medzi lacnejšie typy patrí prvá menovaná – kondenzačná. Kondenzačná sušička má výhody ako možnosť umiestnenia kamkoľvek v miestnosti alebo kratšie sušiace cykly. Veľa ľudí si tento typ sušičky kúpi aj z dôvodu nižšej obstarávacej ceny. Čo ušetríte pri kúpe, to miniete na elektrinu. Kondenzačné sušičky bielizne spotrebujú oveľa viac energie, a preto sú vhodné do domácností, kde sa neperia tak často.

Sušičky bielizne s tepelným čerpadlom sú energeticky veľmi úsporné. Sú tiež nenáročné na údržbu, pretože nevyžadujú výmeny filtra a kontrolu kondenzátora. Sušička s tepelným čerpadlom nevplýva na vlhkosť v priestore a zväčša má veľkú kapacitu sušenia. Za všetky vymenované výhody si budete musieť priplatiť, keďže ide o drahší model.

Okrem uvedených modelov sušičiek je možné kúpiť i špeciálne sušičky oblečenia, napríklad parnú. Vďaka tejto sušičke si nebudete musieť klásť otázku ako správne vyžehliť košele, pretože para oblečenie nekrčí a zároveň osvieži i dezinfikujte. Existujú tiež modely sušičiek dva v jednom t.j. práčka plus sušička.

Zamerajte sa na veľkosť a kapacitu sušičky

Pred kúpou sušičky bielizne si dobre premyslite, kam ju umiestnite. Jej inštalácia nie je zložitá, ale kvôli nesprávne vymeranému priestoru sa nemusí sušička zmestiť na požadované miesto. Dobre si premyslite tiež jej kapacitu. Menšie domácnosti si vystačia so sušičkou s kapacitou do 7 kg bielizne. Rodiny s dvomi a viacerými deťmi sa musia zamerať na sušičky s objemom nad 8 kg. Ak neodhadnete kapacitu sušičky, budete musieť prať častejšie, čo je z energetického i časového hľadiska náročné.

Sušte bielizeň efektívne a úsporne

Niektoré lacnejšie modely sušičiek bielizne spotrebujú priveľa energie, takže šetrenie sa vskutku nevyplatí. Dajte si počas výberu spotrebiča čas a preštudujte energetický štítok. V minulosti sa energetická účinnosť označovala písmenom A, za ktorým nasledovali znaky plus. Dnes spoznáte úsporné spotrebiče tak, že ich energetická trieda bude označená písmenom A alebo B. Najhoršie sú na tom elektrické spotrebiče, ktoré majú na energetickom štítku označenie G. Na štítku nájdete tiež údaje o spotrebe v kWh a o hlučnosti sušičky.

Pre efektívne sušenie a komfort je možné kúpiť sušičky bielizne s rôznymi doplnkovými funkciami. Hovorí sa im inteligentné sušičky a v mnohých ohľadoch vám pri domácich prácach pomôžu. Dajú sa pripojiť k mobilnému telefónu, takže môžete programy sušenia ovládať na diaľku. Na diaľku je možné sušičku zapnúť, vypnúť, zmeniť program a cyklus. Inteligentné sušičky dokážu detegovať typ bielizne a upraviť čas či teplotu sušenia. Niektoré zo zariadení oblečenie dezinfikujú. Široká škála programov umožňuje sušiť rôzne materiály bez rizika ich poškodenia.

Tipy, kam sušičku umiestniť

Sušička by mala byť umiestnená v priestore s dobrou ventiláciou, aby sa mohla odvádzať vlhkosť z bubna. Uistite sa, že prístup k elektrickej zásuvke sa nachádza v blízkosti sušičky. Ideálnymi miestami, kam sušičku bielizne umiestniť, sú kúpeľňa a pivnica. Ak máte malý byt, sušička môže stáť i v kuchyni. V prípade, že potrebujete sušičku umiestniť na práčku, použite spojovaciu súpravu pre zabránenie jej prevrátenia. Inštaláciu sušičky oblečenia musí zrealizovať kvalifikovaný inštalatér. Jedine profesionál zaistí odbornú inštaláciu elektrického pripojenia, odtoku vody a upevnenie spotrebiča.

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.