Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

AKÚ DLAŽBU DO KÚPEĽNE VYBRAŤ?

15. októbra 2024 Architektúra od
AKÚ DLAŽBU DO KÚPEĽNE VYBRAŤ?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
AKÚ DLAŽBU DO KÚPEĽNE VYBRAŤ? Foto: www.domoss.sk

Mali by ste tiež poznať normy a klasifikácie, ktoré platia pre dlažby. Ďalej je veľmi dôležitá odolnosť proti oderu, inými slovami schopnosť podlahovej krytiny odolávať častému používaniu. Aj keď po dlažbe v kúpeľni možno nechodíte tak často, ako po dlažbe v inej časti domu, mali by ste však myslieť na jeho výdrž a opotrebenie. Dlažba, ktorá bude tvoriť podlahu v kúpeľni, by mala byť ďalej odolná voči nárazom, kyselinám, ktoré sú časťou čistiacich prostriedkov a iným produktom (kozmetika, parfumy), ktoré by mohli dlažbu zafarbiť.

Typy dlažby

Dlažby dokážu odolať skúške času a nárazom v závislosti od materiálu, z ktorého sú vyrobené. Pri výbere myslite na to, aby dlažba do kúpeľne mala vyššie zmienené vlastnosti a aby zároveň splnila vaše očakávania, ktoré sa týkajú dizajnu.

Moderné trendy v kúpeľňovom dizajne sa orientujú na prírodné materiály a minimalistický vzhľad. Veľmi obľúbené sú dlaždice s imitáciou dreva, kameňa alebo betónu, ktoré dodajú kúpeľni nadčasový a elegantný charakter,” uvádza špecialista na kúpeľne z obchodu Domoss.sk.

Porcelánová kameninová dlažba do kúpeľne

Porcelánové kameninové dlaždice sú vo všeobecnosti najobľúbenejšou voľbou do kúpeľne. Porcelánová kamenina je robustný materiál, ktorý odolá všetkým extrémnym podmienkam, ktoré sa v kúpeľniach vyskytujú, teda vlhkosti, pare, vode atď. Ľahko sa udržiava a je dostupná v rôznych farbách a vzoroch.

Kamenná dlažba do kúpeľne

Tento typ dlažby je vysoko odolný voči nárazom, ľahko sa udržiava a je 100 % prírodný. Existuje niekoľko druhov dlažby z prírodného kameňa (mramor, žula, bridlica atď.). Môžete si teda ľahko vybrať ten, ktorý sa vám najviac páči.

Mozaiková dlažba do kúpeľne

Mozaika sa skladá z kúskov obkladačiek z rôznych materiálov. Môže to byť porcelánová kamenina, mramor, kamienky atď. Mozaiky sú zaujímavé v kombinácii s tradičnými obkladačkami. Možno ich položiť aj na celú stenu alebo podlahu. Tento typ dlažby je tiež vysoko odolný voči podmienkam v kúpeľni, a to nárazom a vlhkosti a ľahko sa udržiava. Mozaikový obklad môže ozvláštniť štýl vašej kúpeľne. To je jeden z dôvodov, prečo je taká obľúbená. Zároveň je protišmyková.

Dlažba s betónovým efektom

Dlaždice s betónovým efektom si ľudia často volia, aby zdôraznili celkovú atmosféru kúpeľne. Tento typ dlažby dodáva kúpeľni moderný nádych. Dokonale sa hodí ku všetkým typom kovového nábytku a podľa vašej voľby môže pôsobiť industriálne alebo tak, aby zvýraznil určité kusy nábytku.

Dlažba s efektom dreva

Ak túžite svoju kúpeľňu zjemniť, obohaťte ju o drevo. K dispozícii je široká škála farieb, odtieňov a textúr, ktoré dokonale imitujú prírodné tóny vašich obľúbených drevín. Dlažba s efektom dreva je odolná voči vode, ľahko sa udržiava a vydrží pravidelné používanie.

Dlažba s efektom cementových dlaždíc

Dlaždice s cementovým efektom sú odolné voči škvrnám a ľahko sa udržiavajú. Tieto dlaždice majú rovnaké vlastnosti ako cementové dlaždice, sú však praktickejšie a nevyžadujú hydroizoláciu (na rozdiel od skutočných cementových dlaždíc).

Kombinácia tónov a farieb dlaždíc

Pokiaľ ide o farby, dlaždice môžete navzájom kombinovať. Je však dôležité myslieť na to, aby výsledok pôsobil harmonicky a príjemne. Kombinujte farby nasledovne. Skúste skombinovať dve farby, ktoré sú na farebnom kruhu blízko seba, aby ste vytvorili harmonický celok alebo kombinujte jednu farbu s rôznymi odtieňmi, ak chcete docieliť elegantný dizajn. Tiež sa vracajú do módy šachovnice, rovnako ako jednotné farby podlahy a steny.

Výber farby, odtieňov a tónov je teda na vás. Mal by však zodpovedať celkovému štýlu vášho domu alebo bytu. Môžete si vybrať medzi teplými, neutrálnymi a studenými farbami.

Použitím teplých farieb ako sú červená, oranžová, žltá, béžová vytvoríte pravú stredomorskú atmosféru. Použitím studených farieb ako sú modrá, zelená či fialová, vytvoríte elegantný dojem. Ak siahnete po neutrálnych farbách, ako je sivá, biela, béžová, čierna alebo hnedá, výsledkom bude moderne pôsobiaca kúpeľňa,” odporúča kúpeľňový špecialista z Domoss.sk

Dlažba do sprchového kúta

Bezpečnosť dlaždíc, ktoré si vyberiete, by mala byť vašou prioritou. O to viac, ak ich plánujete používať ako podlahu v sprche. Najužitočnejšou normou pre sprchovací kút je norma DIN 51097. Pochádza z Nemecka a stanovuje stupne A až C, ktoré definujú odolnosť obkladov proti pošmyknutiu pri chôdzi naboso. Ak teda hľadáte protišmykové dlaždice do sprchy, mali by ste hľadať dlaždice s hodnotením C. Tieto dlaždice poskytujú maximálnu ochranu používateľov sprchy pred pošmyknutím a pádom.

Sprchové obklady môžu byť vyrobené z niekoľkých rôznych druhov materiálov. Bez ohľadu na to, čo si vyberiete, odporúčame vám, aby ste sa rozhodli pre dlaždice, ktoré nie sú hladké, ale majú drsný alebo zrnitý povrch.

Rozmýšľate, aké máte zvoliť dlaždice na podlahu sprchy? Obyčajné alebo vzorované? Všetko závisí od toho, ako je zariadená vaša kúpeľňa. Ak je jednofarebná, vzorovaná podlaha sprchového kúta môže dodať miestnosti dynamiku a harmonicky ju zladiť s ostatným zariadením. Na druhej strane, ak je vaša kúpeľňa farebná a výrazná, je lepšie zvoliť jednofarebnú podlahu. Pokiaľ ide o farby, vo všeobecnosti sa odporúča zvoliť neutrálnejšie odtiene, napríklad béžovú, sivú alebo bielu, aby bola sprcha svetlejšia. Ak však chcete dosiahnuť netradičný vzhľad, nič vám nebráni v tom, aby ste vyzdvihli kontrasty medzi sprchovou vaničkou a stenami, ktoré môžu byť v jasnejšej farbe.

Štýly kúpeľní

Vintage kúpeľňa – obklady v dizajne metro

Pre vintage sprchu sa hodí obklad, ktorý je typický pre metro, či už pre to parížske alebo newyorské. Ide o dlaždičky v tvare obdĺžnika s rozmerom 10 x 20 cm alebo štvorca s rozmermi 10 x 10 alebo 20 x 20 cm. V kombinácii so starožitným nábytkom a niekoľkými doplnkami v industriálnom štýle získa vaša kúpeľňa vintage vzhľad, ale zároveň bude stále praktická.

Zen kúpeľňa – pastelové farby a perleť

Chcete sa v sprche cítiť ako vo wellness? V tom prípade si vyberte hladké obkladačky v pastelových farbách, obohatené o mozaikový listel v odtieňoch perlete alebo minerálov.

Moderná kúpeľňa – tmavé odtiene

Ak chcete dosiahnuť moderný vzhľad, siahnite po dlažbe v tmavých odtieňoch, imitujúce betón, alebo si vyberte dlaždice čiernej farby. Tmavosť obkladačiek však budete musieť vyvážiť dobrým osvetlením a svetlými farebnými akcentmi v rôznych častiach kúpeľne.

Kúpeľňa je miestnosť, ktorú doma využívame pomerne často. Je to tiež miesto, kde členovia domácnosti chodia bosí a na podlahe sa pravidelne ocitá voda. Kritériom číslo jeden pri výbere dlažby do kúpeľne by teda mala byť protišmykovosť. Protišmykové kúpeľňové dlaždice zabránia pošmyknutiu a nepríjemným nehodám. Ak chcete zistiť, či sú dlaždice, ktoré ste si vybrali protišmykové, pozrite si technický list výrobku.

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.