Ako a kedy najbežnejšie záhradné bylinky zberať a sušiť a ako pomáhajú liečiť?
Mätu, ligurček, medovku alebo šalviu na záhrade najčastejšie pestujeme, aby sme ich mohli v čerstvom stave využiť ako aromatické zelené korenie na dochutenie či ozdobenie pokrmov.
Pokiaľ ale chceme si ich uchovať na zimu, tak v júni ešte pred rozkvetom je najlepší čas na ich zber a sušenie.
Medovka na dobrý spánok
Medovka lekárska (Melissa officinalis) má antibakteriálne, antivírusové, dezinfekčné účinky a blahodarný vplyv na psychiku, upokojuje a prináša nerušený spánok aj pri strese, depresii a psychickom vypätí. Šálka medovky osladená lyžičkou medom nahradí tabletku na spanie. Medovka pôsobí pozitívne na dýchacie cesty, tíši záchvaty kašľa. Pomáha pri žalúdočných a črevných ťažkostiach, nadúvanie, plynatosti a nechutenstve, osvedčila sa proti vracaniu v tehotenstve. Medovka má svoje miesto aj pri bolestiach hlavy, migréne, závratoch a pri vysokom krvnom tlaku.
Obklady sa prikladajú na pomliaždeniny, opuchy a miesta postihnuté reumatizmom. Medovka je osvedčený prostriedok proti oparom aj pri poštípaní hmyzom, odporúča sa potieranie rozdrveným čerstvým listom.
Zber a sušenie medovky
- Medovku ako liečivku na sušenie zbierame ručne tesne pred rozkvetom najlepšie v júni.
- Vňať alebo len list zberáme za suchého, slnečného a chladnejšieho počasia okolo poludnia.
- Sušíme prirodzeným teplom v jednej vrstve bez obracania. Umelým teplom pri teplote
30 ° C. - Správne usušená medovka si uchováva pôvodnú farbu a citrónovú arómu.
Šalvia je prírodné antidepresívum
Šalvia lekárska (Salvia officinalis) je univerzálna liečivka, sušená má silnejší účinok než čerstvá ..Má protizápalové účinky, pomáha pri chorobách z prechladnutia, pôsobí potopudne, mierni bolesť v krku a uľahčuje odkašliavanie. Zlepšuje trávenie, povzbudzuje chuť do jedla, činnosť čriev, žalúdka a žlčníka. Šalvia je výborné prírodné antidepresívum, uvoľňuje stres a celkovo upokojuje, predovšetkým u žien v klimaktériu sa využíva jej schopnosti čeliť psychickému rozladenie a melanchóliu.
Odvar je vhodný ako kloktadlo, ktoré pomáha pri bolestiach hrdla, zápaloch mandlí. Je to dobrá dezinfekcia ústnej dutiny a prevencia proti kazivosti zubov a paradentóze. Žuvanie listov šalvie odstraňuje pach z úst. Obklady zo šalvie sa používajú na hnisajúce rany, popáleniny a uštipnutia hmyzom.
Zber a sušenie šalvie
- Listy šalvie lekárskej sa zbierajú krátko pred kvitnutím okolo poludnia (obsahujú najviac éterických olejov) počas slnečných a suchých dní, pretože vlhké listy hnednú.
- Sušíme ich v tenkých vrstvách rýchlo v tieni pri teplote okolo 30 ° C.
- Pri umelom sušení nemá teplota prekročiť 35 ° C.
- Sušené šalviové lístky sú šedozelené až striebrosivej a plstnaté.
- Sušená šalvia má silný korenistý pach a korenistú, horkú a zvieravú chuť.
- Listy sa môžu tiež zbierať tak, že sa zoberie vňať a po usušení sa listy dajú preč z rastliny.
Ligurček sa hodí pri chudnutí
Ligurček lekársky (Levisticum officinale ) je mohutná, výrazne aromatická bylina, ktorá má antibakteriálne, antioxidačné a protizápalové účinky. Ligurček celkovo posilňuje organizmus. Pomáha rozpúšťať žlčové kamene a stimuluje tvorbu žlče, čistí krv a odstraňuje škodlivé látky z organizmu. Tiež podporuje činnosť pečene a sleziny, vylučovanie tráviacich štiav, mierni nadúvanie a plynatosť. Rovnako mierne stimuluje srdcovú činnosť a pôsobí protireumaticky. Ligurček pomôže pri problémoch s dýchacími cestami, pretože uvoľňuje hlieny. Má tiež upokojujúce, protistresové účinky. V neposlednom rade dokáže povzbudiť látkovú výmenu, preto sa hodí pri chudnutí.
Zber a sušenie ligurčeka
- Ligurček ako korenie zbierame po celú dobu vegetácie, pravidelne zastrihávanie je nutné, aby stále vyrastali mladé listy.
- Ak si chceme nasušiť liečivku, zbierame mladé lístky alebo vňať ešte pred kvitnutím, najlepšie v júni.
- Bylinu sušíme voľne v tenkej vrstve v tieni na vzdušnom mieste pri teplote do 35 ° C.
- Pri sušení v sušičke nesmie teplota prekročiť 40 ° C.
- Uchovávame dobre uzavreté a chránime pred svetlom a vlhkom.
- Dajú sa zbierať tiež korene a semená ligurčeka.
Mäta pomáha pri problémoch s trávením
Mäta pieporná ( Mentha piperita ) vyniká dezinfekčnými a antibakteriálnymi účinkami, predovšetkým pomáha pri všetkých poruchách trávenia: zvyšuje produkciu žalúdočných štiav, povzbudzuje tvorbu a vylučovanie žlče, tíši bolesti pri žlčových kameňoch, zmierňuje nadúvanie, uvoľňuje kŕče žalúdku, lieči črevné koliky, zastavuje zvracanie, zvyšuje chuť do jedla. Pomáha tiež potlačiť stres a zbaviť sa napätia. Silná mentolová vôňa príjemne uvoľní dýchacie cesty a upokojí myseľ.
Pri vonkajšom použití sa osvedčuje na výplachy a kloktanie pri bolestiach zubov a ďasien; zároveň spríjemňuje a čistí dych. Používa sa tiež vo forme obkladu proti svrbivým vyrážkam a zápalom kože, vyvoláva pocit chladu a znecitlivuje.
Zber a sušenie mäty
- Mätu ako liečivku zberáme listy pred rozkvetom za suchého počasia.
- Prvý zber vykonávame, keď rastliny dorastú do výšky 25-30 cm, a to býva väčšinou v júni.
- U mäty možno zbierať celú olistenú vňať a sušiť ju vo zväzkoch alebo z vňate listy otrhať a sušiť je samostatne, čo je efektívnejšie postup.
- Sušíme voľne rozložené na platoch v tieni pri teplote do 25 ° C.
- Pri umelom sušení nesmie teplota prekročiť 30 ° C.
- Skladujeme v suchu a tme, dobre uzavretú.