Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako čistiť indukčnú dosku bez šmúh a škrabancov

reklama:
reklama:
Indukčná doska
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.gettyimages.com www.gettyimages.com

Indukčná doska je nielen rýchla a presná, ale je aj krásna. Je vlastne šperkom na pracovnej doske. Teda pokiaľ je dokonale čistá. Ale viete ako ju vyčistiť bez šmúh?

Jednou z výhod indukčnej dosky je jej ľahká údržba. Lenže na čiernom sklokeramickom povrchu rovnako ako na elegantnej bielej doske budú nečistoty vidieť. A ak ich necháte pripiecť, nielenže už doska nebude vyzerať pekne, ale môžete ju poškodiť. Pritom stačí poznať zopár jednoduchých trikov.

Pred každým varením utrite prach a nečistoty, ktoré by mohli poškriabať povrch, a to nielen na varnej doske, tak aj na dňoch panvíc a hrncov. Stačí navlhčená mäkká handrička a pár ťahov. Potom povrch utrite dosucha.

Vyčistite okamžite

Keď vám niečo odkvapne alebo vykypí, nečistoty okamžite zotrite. Najmä malé škvrny treba vyčistiť čo najrýchlejšie. Na odstránenie škvŕn môžete použiť vlhkú špongiu alebo mäkkú handričku namočenú v teplej mydlovej vode. Handričky vyrobené z mikrovlákien poskytnú najlepšiu službu.

Pri tvrdších, zapečených alebo spálených škvŕn od potravín možno budete musieť použiť škrabku. Po škrabke ale siahnite až v prípade, že mäkšie metódy, teda mokrú handričku a špeciálny čistič, nebudú úspešné.

Ako so škrabkou správne zaobchádzať? Držte škrabku v uhle približne 45 ° až 60 °, jemne pritlačte na sklo opatrne odstráňte nečistoty. Pamätajte na to, aby ste netlačili škrabku kolmo na sklo a nepoškriabali povrch varnej dosky špičkou alebo ostrím.

Tiež je dobré používať špeciálne prostriedky na čistenie, ktoré vytvárajú na povrchu ochranný film, aby sa naň nelepili nečistoty.

Pozor na cukor a hrubé materiály

Ak budete chystať napríklad karamel, dajte pozor. Ak vám predsa len zrnká cukru na dosku spadnú, alebo vám kvapne sladká tekutina či hmota, okamžite ich z varnej dosky odstráňte pomocou škrabky, aj keď je doska ešte horúca. Cukor totiž môže trvalo poškodiť sklokeramický povrch. Zabudnite na oceľovú vlnu, hrubé čistiace hubky a abrazívne prášky – môžu povrch poškriabať a trvalo zničiť.

Ocot zatočí s vodnými škvrnami

Pokiaľ máte na doske nevzhľadné vodné škvrny, šmuhy, alebo na povrchu z určitého uhla vidíte dúhový efekt, spoľahlivo pomôže mäkká handrička a jemný roztok octu. Octovú vodu však nepoužívajte na utieranie rámu indukčnej dosky, pretože by mohlo dôjsť k strate lesku.

Ak používate akýkoľvek druh čistiaceho prostriedku, nezabudnite po čistení dôkladne odstrániť všetky zvyšky prostriedku pomocou navlhčenej handričky, pretože by mohli pri zahriatí varných zón poškodiť sklokeramický povrch. Aj po použití octovej vody je potrebné povrch dosky utrieť čistou vlhkou handričkou. Na záver dosku preleštite mäkkou suchou handričkou. Doska bude ako nová.

Kuchynský digestor má význam

K tomu, aby bola nielen kuchyňa, ale aj indukčná doska čistejšia, vám pomôže aj výkonný digestor. Okrem výparov totiž zachytia aj veľké množstvo drobných mastných čiastočiek, ktoré inak priľnú na nábytku, stenách, pracovnej ploche a samozrejme aj na varnej doske. Preto pri každom varení jednoducho zapnite kuchynský digestor. Nielenže budete mať čistý vzduch, ale ušetríte si aj veľa práce.

reklama:

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.