Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako pripraviť zemiakové knedle, aby neboli rozvarené?

reklama:
reklama:
zemiaková knedľa
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako pripraviť zemiakové knedle, aby neboli rozvarené? Foto: depositphotos.com

Zemiakové knedle sú v slovenskej kuchyni veľmi obľúbené. Ide o skvelú a chutnú prílohu, ktorú môžete doplniť množstvom rôznych pokrmov. Ako ich ale urobiť tak, aby sa nerozvarili?

Zemiakové knedle sú veľmi obľúbené, veľa gazdiniek si ich však kupuje v supermarkete, prípadne ich vyrába z najrôznejších zmesí. A prečo? Pretože majú strach, že sa im domáca zemiaková knedľa nepodarí. Nástrah, s ktorými sa môžete pri robení knedle stretnúť, je veľa. Okrem toho, že ju môžete rozvariť, môže byť naopak tvrdý, slizký, nedovarený, prípadne zrazený. Keď však dodržíte správny pomer múky, krupice a zemiakov, je dobrý výsledok zaručený. Správna zemiaková knedľa sa skladá z piatich surovín. Budete potrebovať: zemiaky, krupicu, vajcia, škrob a soľ. A práve výber ingrediencií má veľký vplyv na to, ako bude knedľa vyzerať.

Na prípravu zemiakovej knedle sa hodia najmä zemiaky varného typu A. Zemiaky je nutné uvariť v šupke a nechať vychladnúť. Zemiaky by mali dobre odkvapkať, aby sa do cesta nedostala voda navyše.  Pri príprave zemiakovej knedle zabudnite na múku a pracujte s obyčajnou krupicou – tá je jemná a dobre sa prevarí. Napriek tomu udrží knedľu pohromade. Ak robíte domácu knedľu, pridajte do nej tiež jedno vajce. To bude slúžiť ako malá poistka v prípade, že by knedľa nechcela držať pohromade. Ak chcete mať istotu, že sa vaša zemiaková knedľa nerozvarí, pridajte do cesta aj jednu lyžicu škrobu. Zemiaky škrob obsahujú, ale nemusí ho byť dostatok. Aby nebola knedľa úplne bez chuti, nezabudnite ju dochutiť trochou soli.

knedle
Ako pripraviť zemiakové knedle, aby neboli rozvarené?Foto: depositphotos.com

Recept na zemiakovú knedľu:

  • 500 gramov zemiakov
  • 220 gramov krupice
  • vajcia
  • ½ lyžice solamylu
  • 1 lyžičku soli do cesta
  • a 1 lyžičku soli do vody

Postup:

Zemiaky uvarte v šupke a nechajte vychladnúť. Vezmite si väčší hrniec, nalejte doň vodu a priveďte ju do varu. Zemiaky olúpte a nastrúhajte polovicu na jemnom a polovicu na hrubom strúhadle. K zemiakom pridajte soľ, solamyl, vajcia a polovicu krupice. Cesto spracujte rukami, aby sa ingrediencie dobre spojili. Postupne vypracujte zvyšok krupice. Z cesta vytvorte dva bochníčky. Tie potom vložte do vriacej vody a nechajte ich klesnúť ku dnu. Po dvoch minútach ich môžete od dna odlepiť vareškou. Potom počkajte, kým vyplávajú na hladinu. Môže to trvať zhruba 20 minút. Knedle vylovte a vložte ich do misy so studenou vodou, ihneď ich vyberte a nechajte odkvapkať. Nakoniec prepichnite vidličkou, aby sa nezrazili.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.