Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako rozmraziť mäso, aby si zachovalo chuť a nemnožili sa v ňom baktérie?

reklama:
reklama:
Mrazené mäso
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.gettyimages.com www.gettyimages.com

Vybrať mäso z mrazničky včas je niekedy nad naše sily, pretože máme iné povinnosti, pri ktorých na to zabudneme. Zmrazený balíček potom na poslednú chvíľu vhodíme do horúcej vody, aby sa rozmrazil čo najrýchlejšie a my mohli začať variť. Presne tento spôsob rozmrazovania je pritom najmenej vhodný.

Mrazené mäso
www.gettyimages.com

Dôvod je ten, že v horúcej vode dochádza na povrchu mäsa k jednoduchému množeniu baktérií, a vďaka tomu môžeme mať zdravotné problémy. Mäso sa navyše nerozmrazí rovnomerne – zatiaľ čo na povrchu je už takmer varené, vnútri zostane zmrznuté.

Metóda, ktorá zabráni rastu baktérií

Potraviny zmrazujeme preto, aby sme ich mohli použiť neskôr, pričom si udržia kvalitu a chuť. Ako však postupovať pri rozmrazení, aby nestratili na kvalite? Podľa odborníčky by sme mali dať mäso do studenej vody. Tak ochránite chuť mäsa, keďže voda lepšie absorbuje teplo než vzduch. Ide o najrýchlejšiu a najbezpečnejšiu metódu, ktorou možno rozmraziť mäso alebo ryby a ktorá zabráni rastu baktérií.

Menšie balíčky, ako napríklad porcie kurčaťa, sa týmto spôsobom rozmrazia asi za hodinu, väčšie kusy okolo 2 kg budú potrebovať 2-3 hodiny. Je to stále rýchlejšie, než keby sme mäso nechali len tak na vzduchu – voda totiž, hoci studená, je oveľa lepším vodičom tepla. Mäso sa v nej pritom nezačne kaziť tak rýchlo ako na vzduchu.

Ak prípravu pokrmov plánujete s dostatočným predstihom, môžete mäso rozmraziť v chladničke na tanieriku, ktorý zachytí stekajúcu rozmrazenú vodu. Väčšie balíky hovädzieho, bravčového či teľacieho sa ale takto budú rozmrazovať pokojne 3 dni. Odborníci navyše túto metódu ani príliš neodporúčajú.

Rovnako tak sú skeptickí k rozmrazovaniu v mikrovlnke. Mäso je potom totiž tvrdé a stráca svoju šťavnatosť. Po rozmrazení v mikrovlnke z neho môžete pripraviť tak akurát guláš alebo iný dusený pokrm, na minútke si nepochutnáte. Pokiaľ ale máte modernú teplovzdušnú rúru s príslušným programom, môžete s jeho pomocou mäso rozmraziť pri nízkej teplote počas pol hodiny až hodiny. Nechajte ho však zabalené v nepriepustnom obale, aby sa nevysušilo, a pravidelne ho kontrolujte.

V každom prípade je nutné držať sa železného pravidla, že rozmrazené mäso je potrebné čo najskôr spracovať a nikdy ho neuskladnit opäť v mrazničke. Zamraziť však môžete už uvarené pokrmy. Ich životnosť v mrazničke však nie je neobmedzená, skonzumovať by sa mali do dvoch mesiacov.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.