Ako sa starať o bielu kuchynskú linku?
Pre veľa ľudí zostáva biela kuchyňa nestarnúcou klasikou a nemenili by.
Spolu s obstaraním bielej linky však vyvstávajú starosti, ako tú žiarivú farbu udržať.
Nezožltne časom?
So zažltnutím sme sa stretávali hlavne u laminátových kuchynských liniek v starších panelákových bytoch. To už sa dnes nestane, povedia vám výrobcovia, dnes sa linky vyrábajú z kvalitnejších materiálov.
Je to naozaj tak?
Rozhodujúca je povrchová úprava. K zmene farby môžu byť náchylné laky, pokiaľ neobsahujú UV filter alebo ich čistíte agresívnymi prostriedkami. Naopak s lesklou fóliou problém nebýva, aspoň čo sa žltnutia týka. Neznamená to ale, že fólia vydrží všetko. Pri údržbe pre ňu platí to isté, čo pre povrch lakovaný: mali by sme ju čistiť len handričkou a jarovou vodou a vyvarovať sa čističom s obsahom acetónu, čpavku, chlóru, aromatických uhľovodíkov alebo s viacerými ako 25% alkoholu. Na fóliu sa dokonca neodporúča používať ani ocot, hoci je v dnešnej dobe propagovaný čoby prírodný čistiaci prípravok.
Drôtenky a abrazívne prostriedky sú pre kuchynské povrchy tiež nevhodné, pretože ich môžu poškriabať. Keď príde na škvrny, všeobecne platí, že čím skôr zasiahneme, tým efektívnejšie ich odstránime. Podstatne lepšie si v tomto ohľade vedú povrchy lesklé – mastnota a tekutiny sa do nich nevpijú tak ako do hrubších povrchov matných.