Ako si upiecť zdravý tmavý chlieb? Skvelý domáci recept, ktorý si zamilujete
Chcete si vychutnať skutočne zdravý tmavý chlieb bez chemikálií a neistoty? Vyskúšajte tento osvedčený recept na domáci chlieb, ktorý vám prinášame priamo od cukrárky. Prečítajte si, prečo je pečenie vlastného chleba nielen zdravšou, ale aj chutnejšou alternatívou k obchodnému pečivu.
Milovníci chleba, pozor! Ak túžite zaistiť, že váš tmavý chlieb je nielen chutný, ale aj skutočne zdravý, neváhajte a pripravte si ho doma. Ponúkame vám jedinečný recept, ktorý zmení váš pohľad na pečenie. Predstavujeme vám osvedčený postup od cukrárky.
Pri výbere chleba často siahame po tmavých variantoch s predstavou, že sú zdravšie. Avšak, len vlastnou prípravou môžete byť istí, čo naozaj jete. Tmavá farba chleba nemusí vždy pochádzať zo žitnej múky; dosiahnuť ju možno aj farbením pomocou karamelu či praženého jačmeňa. Základom úspechu je osvojiť si pečenie s droždím, čo je ako naučiť sa chodiť predtým, než začnete behať. Keď zvládnete žitno-pšeničný chlieb s celozrnnou múkou, môžete prejsť na kváskový.
Suroviny
- 250 g žitnej celozrnnej hladkej múky
- 250 g pšeničnej celozrnnej hladkej múky
- 7 g sušeného droždia,
- 9 g soli
- 40 g čierneho kakaa (pre intenzívnu čiernu farbu)
- 10 g rasce pre chuť
- 350 g vlažnej vody
- 30 g oleja pre vláčnosť
- 40 g medu pre jemnú sladkosť
- plus lyžica chia semienok pre extra vlákninu
Postup
- Preosejte obidve múky do misky, pridajte drvenú rascu, soľ, kakao a chia semienka pre zvýšenie nutričnej hodnoty, premiešajte.
- Vo vedľajšej nádobe zmiešajte vodu s droždím a medom.
- Pridajte tekutú zmes k suchým ingredienciám, prilejte olej a vymiešajte cesto.
- Nechajte cesto kysnúť pod utierkou minimálne 2 hodiny, potom ho znovu premiesite a nechajte opäť kysnúť.
- Z cesta vytvarujte bochník a nechajte ho v forme vykysnúť do zdvojnásobenia objemu.
- Pečte v predhriatej rúre na 250 °C, po chvíli teplotu znížte na 240 °C a pečte cca 30 minút.