Ako správne sušiť šípky?
Tieto červené plody vynikajú vysokým obsahom vitamínu C aj blahodárnym vplyvom na imunitu. Aby ste čaj zo šípok mohli popíjať celú zimu, mali by ste si ich najprv nasušiť. Pri sušení šípok v rúre či sušičke dbajte na správnu dobu aj teplotu, jedine tak zachováte v plodoch čo najviac prírodných vitamínov.
Kedy šípky zbierať
Do zberu červených plodov sa pustite v priebehu októbra. Mali by ste to stihnúť skôr, než prídu prvé mrazíky. Ak už budú šípky prešlé mrazom, stratia toľko dôležité vitamíny a minerálne látky. Šípky, ktoré si natrháte, by mali byť plne červené a tvrdé. Mäkkým a nahnedlým plodom sa pri zbere vyhnite.
Čo všetkým šípky ponúkajú vášmu zdraviu? Obsahujú vysoké množstvo vitamínu C. Tieto červené plody sú ďalej bohaté na provitamín A, vitamíny B a K, kyselinu jablčnú a citrónovú a tiež na draslík, sodík, fosfor, železo, vápnik či horčík.
Sušenie šípok má svoje pravidlá
Na sušenie šípok použite ideálne rúru alebo sušičku ovocia. Tieto červené plody pritom môžete sušiť ako celé, tak namleté či nasekané. Pamätajte navyše, že šípky by ste mali v rúre alebo sušičke sušiť pri maximálnej teplote 60 stupňov Celzia. V prípade, že ich budete sušiť pri vyššej teplote, môžu opäť prísť o cenné látky.
Tip: V rúre šípky sušte na plechu, ktorý si vyložíte papierom na pečenie. Pri tomto pomalom sušení majte v rúre zapnutý vetrák a pootvorené dvierka.
Ako spoznáte, že sú usušené?
Usušené šípky by mali mať krásnu tmavočervenú farbu. Ak ich stlačíte, mali by sa drobiť alebo rozpadávať. V žiadnom prípade by nemali byť mäkké a vnútri vlhké, v tomto prípade pokračujte v sušení ešte ďalej.
Akým spôsobom skladovať sušené šípky
Sušené šípky, za ktorých si v priebehu jesenných a zimných mesiacov môžete pripraviť lahodný čaj, skladujte v tme v uzatvárateľnej sklenenej dóze. V žiadnom prípade usušené šípky nedávajte do igelitových sáčkov, v ktorých by sa zaparili a následne splesniveli.
Recept na šípkový čaj
Tri kávové lyžičky sušených šípok rozdrvte kuchynským valčekom a presypte do 250mililitrového hrnčeka. Šípky zalejte vriacou vodou a hrnček prikryte tanierikom. Zmes nechajte 15 minút vylúhovať a potom ju prelejte cez plastové sitko. Šípkový čaj podľa chuti doslaďte pravým včelím medom.