Ako vyčistiť rúru bez zbytočne drahých chemikálií?
Pripečené kúsky jedla a fŕkance mastnoty z rúry neodstránime len hubkou so saponátom, a tak si kupujeme agresívne čistiace prostriedky, ktorých nepríjemný odér sa z rúry tiahne ešte dva dni, aj keď má podľa etikety „voňať po citróne“.
Na znečistenú rúru pritom môžete vyzrieť s pomocou lacných a zdravotne nezávadných surovín.
Namiesto drahých čističov, ktoré nebývajú príliš láskavé k životnému prostrediu, je vhodné zakúpiť veľké balenie jedlej sódy. Tá je pri domácom upratovaní univerzálnym pomocníkom, využijete ju aj na iných miestach než len v kuchyni.
Pomocou sódy si vyčistíme rúru.
Vo varnej miske zmiešame pol hrnčeka jedlej sódy s trochou octu a vody, až vznikne hustá pasta. Zmes bude trochu šumieť, pretože sóda s octom reagujú. Pastu potom kefkou, štetcom alebo rukami v gumových rukaviciach nanesieme na kritické miesta v rúre (vynecháme však vykurovacie telesá a ventilátor) a necháme pôsobiť cez noc. Proces môžeme urýchliť tak, že rúru rozohrejeme na teplotu okolo 80 ° C – potom sa doba pôsobenia skráti zhruba na 45 minút.
Podobným spôsobom sa dajú vyčistiť aj sklenené dvierka a grilovacie mriežky. Mriežky a rošty je lepšie vybrať a čistiť zvlášť; mastnota sa ľahšie uvoľní, ak ich prelejete vriacou vodou z kanvice a necháte ich chvíľu odmočiť. Potom na ne budete potrebovať už len hubku a saponát.