Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Je mandľový olej dobrý na varenie?

reklama:
reklama:
Mandľový olej
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.gettyimages.com www.gettyimages.com

Využitie mandľového oleja v kozmetike a terapeutike nie je žiadnou novinkou. Ale mnohí stále pochybujú o použití mandľového oleja pri varení.

Mandľový olej sa rozhodne dá použiť pri pečení, vyprážaní dobrôt i zálievke na šalát. Výhody mandľového oleja sú naozaj celkom pôsobivé. Medzi bežné aplikácie tohto orechového oleja patrí varenie, kozmetické procedúry, aromaterapia a liečebné postupy. Stručne povedané, je to viacúčelový olej s kulinárskymi a liečivými vlastnosťami.

Pokiaľ ide o pridávanie mandľového oleja do kulinárskej praxe, s obľubou sa používa bežný olej na báze horkých mandľových orechov. Olej zo sladkých mandlí môžete samozrejme použiť aj na kulinárske účely. Jeho silná, orechová chuť sa však nehodí pre receptúry niektorých jedál. Použitie oleja zo sladkých mandlí je teda často obmedzené na starostlivosť o pleť, vlasy a pokožku. Bežný mandľový olej je tiež dostupný v dvoch formách, aromatický typ lisovaný za studena a menej aromatický rafinovaný typ.

Je dobrý na varenie?

V každom okamihu je pre vás a vašich rodinných príslušníkov nanajvýš dôležité používať ten najlepší kuchynský olej. Patrí medzi časté suroviny, ktoré pri varení pravidelne používame. Takže je potrebné v prvom rade hľadieť na kvalitu.

Všeobecne sú oleje získané z orechov zdravšou možnosťou ako bežné oleje. Obsahujú veľké množstvo tukov, ich počet kalórií je veľmi vysoký, ale to, čo orechové oleje odlišuje od ostatných, je typ tukov v nich obsiahnutých . Áno, sú bohatým zdrojom esenciálnych mastných kyselín, ktoré sú nevyhnutné na normálne fungovanie tela.

Pretože mandle majú vysokú nutričnú hodnotu, je pochopiteľné, že olej extrahovaný z týchto zdravých orechov je aj v tomto smere výživný. U mandľového oleja je maximum tukov mononenasýtených a polynenasýtených typov, zatiaľ čo malú časť tvoria nasýtené tuky. Tento orechový olej má aj mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu. Tiež má mandľový olej nízky obsah sodíka. Je to určite zdravšia náhrada slaného masla a tuku pri pečení. Napriek tomu všetkému je konzumácia mandľového oleja pre mnohých problémom, pretože má vysoký počet kalórií . Použitie 1 polievkovej lyžice mandľového oleja na varenie alebo servírovanie jedla poskytuje 120 kalórií.

Varenie s mandľovým olejom

Pri varení s mandľovým olejom musíte dať do súladu vhodnosť tohto média na varenie s receptúrami jedla. Jednoducho povedané, za studena lisovaný olej dodáva pokrmom silnú chuť, ale nie je stabilný pri vysokých teplotách. Rafinovaný mandľový olej nie je príliš chutný, ale znesie varenie pri vysokých teplotách, ako je pečenie a vyprážanie.

Pokiaľ teda váš recept vyžaduje smaženie alebo pečenie v rúre, použite rafinovaný typ mandľového oleja. V prípade, že nemáte radi silnú arómu orechového oleja, potom choďte aj po rafinovanom mandľovom oleji. V studenej (alebo mierne teplej) kuchyni potom použite za studena lisovaný mandľový olej.

Aby ste mohli využiť výhody mandľového oleja a užiť si jeho jemnú chuť, použite mandľový olej lisovaný za studena, ale obmedzte ho na studené pokrmy a pokvapkanie šalátov. Vystavenie vysokému teplu znižuje jeho orechovú chuť a nutričné ​​hodnoty. Na pečenie chutných dobrôt zvážte použitie za studena lisovaného i rafinovaného mandľového oleja v rovnakom množstve.

Čo dodať na záver?

Mandľový olej sa často vyskytuje v dvoch rôznych formách: rafinovaný a lisovaný za studena . Typ mandľového oleja, ktorý máte po ruke, určí spôsob varenia a použitia mandľového oleja.

Pri varení s mandľovým olejom nezabudnite uchovávať nerafinované alebo panenské oleje pri nízkej teplote, aby ste zabránili spáleniu oleja a zničeniu jeho nutričnej hodnoty. Mandľový olej sa najlepšie používa do šalátových dresingov, pečenia pri nízkej teplote alebo ako konečný olej na pokvapkanie pokrmu, ktorý dodáva extra chuť a výživu.

Rafinovaný mandľový olej je možné použiť na praženie alebo restovanie, pretože bol spracovaný tak, aby zniesol oveľa vyššie teplo, až 215 °C.

Vďaka svojej jemnej chuti sa mandľový olej skvele hodí do pokrmov.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.