Lekári pomenovali zemiaky, ktoré by sa nemali jesť
Odborníci tvrdia, že tento výrobok by mal byť skladovaný na chladnom a tmavom mieste. Takéto podmienky zabraňujú produkcii solanínu, toxickej látky. Ak sú zemiaky neustále uchovávané v chladničke, potom sa škrob, ktorý je ich súčasťou, zmení na cukor. A keď sú varené, tieto zemiaky tvorí akrylamid, chemickú látku, ktorá zvyšuje riziko rakoviny.
Nelúpané zemiaky
Ak kupujete zemiaky v supermarkete, nejedzte ich so šupkou. Dlhodobé skladovanie v šupke tohto produktu produkuje toxické látky, ktoré sú nebezpečné pre ľudské telo. Táto zelenina je navyše často ošetrovaná pesticídmi.
Špinavé zemiaky
Skontrolujte, ako čerstvý môže byť produkt podľa vône, a zemiaky nie sú výnimkou. Ak cítiť sladkú a zatuchnutú vôňu, neodporúča sa ho používať.
Škvrnité zemiaky
Ak si všimnete mokrých škvŕn na zelenine, potom sú zemiaky kontaminované baktériami, takže takýto produkt pokojne pošlite do koša.
Mäkké zemiaky
Aj keď sú zemiaky doma v správnych podmienkach, jednotlivé korene môžu byť mäkké a pomalé. Nemali by ste ich jesť, je to spôsobené zvýšenou hladinou solanínu.
Ak sú na zemiakoch zelené plochy
Čím dlhšie sú zemiaky na slnku, tým viac sa v nich produkuje solaninový toxín. Nahromadenie solanínu môže spôsobiť, že oblasti kože zozelenejú. A toto „zelené“ by v žiadnom prípade nemal jesť človek ani zviera. Pri čistení teda určite vyrežte zelené úlomky, alebo sa od takých zemiakov úplne držte ďalej.