Máte už doma túto superpotravinu? Prečítajte si, ako vám pohánka zmení život
Objavte zázraky pohánky – obľúbená superpotravina, ktorá sa opäť vracia do popredia! Poznáte všetky jej zdravotné prínosy a využitie v kuchyni? V tomto článku sa dozviete prečo by pohánka mala byť súčasťou vášho jedálnička, spolu s tipmi na využitie a chutným receptom na pohankový perník.
Náš každodenný zázrak
Prečo je pohánka hviezdou medzi superpotravinami? Pohánka, je viac než len zdrojom rutinu a vitamínov. Hoci možno o jej benefitoch veľa neviete, pohánka ponúka množstvo zdravotných výhod. V kuchyni s ňou môžete vytvoriť skutočné kulinárske čary.
Podľa najnovšej správy Foodreport 2024 od výživovej expertky Hanni Rützler je pohánka zaradená medzi superpotraviny. Je to potvrdenie toho, čo naše prababičky poznali už dávno – hodnoty pohánky, ktoré teraz objavuje aj moderná veda.
Výnimočná pohánka
Pohánka patrí medzi pseudoobilniny, ktoré sú prirodzene bezlepkové a sú bohatým zdrojom škrobu. Jej hlavnou výhodou je obsah rutinu, ktorý je dôležitý pre zdravie našich ciev. Rutin zlepšuje pružnosť ciev a znižuje riziko vzniku žilných trombóz.
Okrem toho pohánka obsahuje aj ďalšie dôležité minerály ako zinok, vápnik, železo a draslík. Je bohatá na bielkoviny, vlákninu a vitamíny skupiny B, čo prispieva k celkovej zdravotnej pohode, podporuje detoxikáciu a znižuje podráždenosť.
Kulinárska flexibilita pohánky
V kuchyni je pohánka všestranná – hodí sa do polievok, na zahusťovanie omáčok, do rizota, zapekanej zeleniny, ako príloha k mäsitým aj vegetariánskym jedlám. Pohankové vločky alebo otruby môžete pridať do jogurtu pre rýchlu a zdravú raňajkovú možnosť.