Neskutočné! Tento banánový chlebíček môžete jesť bez výčitiek
Objavte tajomstvo lahodného banánového chlebíka, ktorý je nielen vynikajúci, ale aj zdravý! Tento recept vám ukáže, ako využiť prezreté banány a pripraviť chutný chlebíček bez pridania cukru. Ideálny pre milovníkov sladkého, ktorí dbajú na zdravie.
Banánový chlebíček sa stal obľúbeným spôsobom, ako využiť prezreté banány. Tento chlebíček si môžete prispôsobiť podľa vašich chutí alebo diétneho plánu, čo ho robí ideálnym pre rôzne životné štýly. Okrem toho, že je to skvelý spôsob, ako nevyhadzovať jedlo, banánový chlebíček je aj chutný a zdravý.
Na prípravu budete potrebovať prezreté banány, ktoré sú sladšie a majú múčnejšiu konzistenciu, ideálne pre pečenie. Pri výbere banánov však dbajte na to, aby neboli plesnivé. Môžete použiť rôzne druhy múky – od bielej, cez celozrnnú, až po bezlepkovú. Namiesto cukru pridajte sušené ovocie, med, alebo strúhanú mrkvu pre prirodzenú sladkosť.
V tomto recepte môžete experimentovať aj s rôznymi druhmi vločiek, ako sú ovsené, špaldové alebo pohánkové, ktoré zvýšia obsah vlákniny. Pre zdravé tuky pridajte do receptu orechy. Ak hľadáte vegánsku alternatívu, nahraďte maslo rastlinným olejom.
Nezabudnite na správnu teplotu ingrediencií, aby sa chlebíček správne vykysol. Cesto by nemalo dlho stáť na linke, ihneď po zmiešaní ho vlejte do formy a vložte do predhriatej rúry.
Nové ingrediencie a tipy:
- Pridajte do cesta trochu jogurtu pre vláčnejšiu textúru.
- Na dekoráciu použite plátky čerstvého banánu alebo hrubé orechy.
- Ako alternatívu k tradičnému pečeniu skúste chlebíček pripraviť v pomalom hrnci alebo na panvici ako „banánové toasty“.
Banánový chlebíček s vločkami, orechmi a sušeným ovocím
Doba prípravy: 20 minút + 60 minút pečenia
Ingrediencie:
- 4 prezreté banány
- 2 vajcia
- 100 g masla
- 200 g hladkej múky
- 50 g jemných ovsených vločiek
- 50 g bieleho jogurtu
- 1 lyžica medu
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 lyžička mletej škorice
- 30 g nasekaných orechov (lieskové, vlašské, pekanové…)
- 50 g sušených brusníc (alebo hrozienok či iného sušeného ovocia)
- štipka soli
Príprava:
- Všetky suroviny vyberte z chladničky a nechajte aspoň 30 minút pri izbovej teplote. V rajnici rozpustite maslo s medom a nechajte vychladnúť tak, aby zmes zostala tekutá.
- Pred prípravou cesta predhrejte rúru na 180 ºC, teplovzdušnú na 160 ºC. Formu na biskupský chlebíček vyložte papierom na pečenie alebo vymažte tukom a vysypte múkou.
- V miske roztlačte 3 banány, pridajte vajcia, rozpustené maslo s medom, biely jogurt a všetko vyšľahajte metličkou. V druhej miske premiešajte múku, vločky, kypriaci prášok, jedlú sódu, škoricu a štipku soli.
- Do tekutej zmesi prisypte nasekané orechy a sušené ovocie, premiešajte a po častiach vmiešajte suché ingrediencie. Zvyšný banán olúpte a pozdĺžne rozpoľte.
- Cesto ihneď nalejte do pripravenej formy a do cesta vtlačte obe polovice banánu reznou stranou nahor. Vložte do predhriatej rúry a pečte 55-60 minút. Pred podávaním nechajte chlebíček úplne vychladnúť.