Prajete si neustále čistú a upratanú kuchyňu? Potom postupujte podľa týchto odporúčaní.
V kuchyni sa ľudia vyskytujú asi najčastejšie. Je to miesto, kde tvoria obľúbené pokrmy pre seba alebo pre celú rodinu. Niekto má tento priestor radšej než iní, pre svoju obľubu varenia a pečenia. Veľmi nepopulárnym je však upratovanie po kulinárskej činnosti. Tieto rady Vám proces uľahčí. Ako postupovať, aby ste svoju kuchyňu udržali v kontinuálnej čistote?
Aby ste sa nedesili chaotického neporiadku pri kuchynskej linke, postupujte nasledovne.
Po každom varení či pečení utierajte plochy. Ak by napríklad olej či iné tuky zaschli, dali by sa odstrániť horšie. Používajte na tieto účely klasické čistiace prostriedky a jemné handričky, hubky a utierky.
Tiež nezabudnite na včasné upratanie znečisteného riadu. Opláchnite ho a naskladajte starostlivo do umývačky. Alebo ho hneď umyte a nechajte uschnúť.
Lyžice na ochutnávanie jedál alebo vidličky, ktoré používate pri varení, klaďte na malý tanierik. Ušetríte si tak prácu s umývaním znečistených plôch na kuchynskej linke.
Nože, strúhadlá a sitká by ste mali umývať okamžite. Nože aj strúhadlá sa totiž môžu neustálym ponorom vo vode otupiť. A v otvoroch sitiek zaschnú zvyšky potravín.
Pri varení si tvorte viac pracovných zón, aby ste si jednu nekontaminovali druhou. Napríklad pri príprave viacerých jedál naraz (mäsitých a sladkých). Plochy hneď utierajte handričkou.
Čistiace prostriedky majte uskladnené na jednom mieste, aby ste ich zložito nehľadali. Veľmi strategické miesto býva pod drezom alebo v jeho blízkosti.
Nezanechávajte v dreze špinavý riad ani príbory. Ľahko si na to zvyknete a neporiadok sa bude hromadiť. Lepšie upratať menšie množstvo než nakoniec to objemné. Zaberie Vám to zbytočne veľa času. Ten môžete tráviť príjemnejšími aktivitami.
Myslite aj na podlahu v kuchyni a uprataný jedálenský stôl.
Po každom väčšom varení pokrmov by ste mali tiež zametať či utierať podlahu v kuchyni. Keď to necháte na dlhší čas, ľahko sa začnú na plávajúcej podlahe alebo linoleu tvoriť čierne šmuhy a tukové vrstvy. A okrem iného môžete neporiadok rozniesť do celého bytu. Používajte šetrné umývacie prostriedky s odmasťovacím efektom. Ak máte v kuchyni jedálenský stôl, pravidelne ho utierajte aj po akomkoľvek jedle. Snažte sa v tom naučiť aj rodinu.
Zamerajte sa na pravidelnú očistu chladničky a pri upratovaní skriniek
Pozornosť si zasluhujú aj chladničky. Raz za čas ju teda vyumývajte, vydezinfikujte a pretrieďte potraviny. A aby ste sa vyznali v kuchynských skrinkách, zamerajte sa aj na ich obsah a utriedenie. V neposlednom rade nezabúdajte ani na korenie či koreničky. Starostlivo všetko uskladnite na svoje miesto. Keď sa so všetkým budete riadiť, nikdy nebudete mať v kuchyni neporiadok a chaos. Variť sa Vám potom bude jedna báseň.