Prečo by ste nemali znovu používať prázdne nádoby od zmrzliny?
Vedci vysvetľujú
Plast sa môže pri opätovnom použití ľahko poškodiť a začať uvoľňovať škodlivé chemikálie, ktoré sa neskôr dostávajú do tela potravinami. V tomto prípade bude zákon na strane výrobcu obalov, pretože pokiaľ ide o deklarovaný produkt,sú dodržiavané všetky stanovené normy.
Pretože niektoré chemikálie v plastoch môžu byť rozpustné v tukoch, neodporúča sa dávať mastné jedlá do nádoby určené napríklad pre zmrzliny. Zahrievanie a zmrazovanie vytvára ďalšie napätie na materiáli. V neposlednom rade nie sú jednorazové nádoby na potraviny navrhnuté tak, aby vydržali opakované umývanie, a to ako rukou, tak umývačkou, bez poškodenia.
Z tohto dôvodu sa preventívne odporúča vyhnúť sa opätovnému použitiu jednorazových nádob a zmrazovaniu potravín, aj keď je pravdepodobnosť chemického prenosu oveľa nižšia ako v prípade horúcej polievky.
Vážne dôsledky nie sú vylúčené
Niektorí ľudia môžu namietať, že to vždy robili, a „nikto z toho doteraz nezomrel“. Ťažko povedať. Tu je samozrejme dôležité množstvo, genetická predispozícia a ďalšie súvisiace faktory. Lekári však nevylučujú vážne dôsledky, ako je zvýšené riziko rakoviny a metabolických porúch.
Predpisy o bezpečnosti potravín existujú z nejakého dôvodu. Tí, ktorí očakávajú, že sa ich výrobcovia budú držať, by mali tiež súkromne zacieliť na svoje vlastné zdravie.
Mimochodom,s opakovaným použitím plastových nádob je tiež potrebné zaobchádzať opatrne: nemali by sa prehrievať v mikrovlnnej rúre ani umývať v umývačke.