Skladujte cesnak aj v mrazničke.
Cesnak sa dá skladovať rôznymi spôsobmi. Jedným z tých najjednoduchších je zmrazenie, pretože, ak je vykonávané správne, ho nepripraví o jeho liečivé a blahodárne účinky. Navyše máme potrebné množstvo ihneď po ruke a nemusíme pre neho behať do pivnice. Ako teda cesnak správne zamraziť, aby nestratil žiadne vitamíny a ďalšie prospešné látky? Stačí si dať pozor na niekoľko vecí.
Skontrolujte stav cesnaku
Predovšetkým sa uistite, že žiadny z cesnakov, ktoré sa chystáte zmraziť, nie je napadnutý alebo plesnivý. Takýto cesnak by totiž pokazil aj tie ostatné. Zároveň je vhodné mraziť cesnak čo najčerstvejší, ktorý má najviac vitamínov. Mraziť môžete ako celé paličky, tak jednotlivé olúpané strúčiky alebo dokonca roztlačenú cesnakovú pastu.
Ak mrazíte celé paličky, nijako ich nelúpte ani nečistite . Uistite sa len o tom, že sú úplne zdravé. Jednotlivé paličky obaľte potravinárskou fóliou a vložte do mrazničky. Podľa potreby ho potom môžete vyťahovať. Cesnak vydrží takto skladovaný pokojne dlhšie, aj celú zimu a nestratí pri tom nič zo svojej vône ani z prospešných látok.
Dajú sa mraziť aj strúčiky a prelisovaný cesnak
Ak sa rozhodnete skladovať v mrazničke jednotlivé strúčiky, olúpte ich a očistite. Vložte ich do uzatvárateľného vrecka na zips. Tento spôsob Vám ušetrí prácu pri budúcom spracovaní – ak sa chystáte pridať cesnak do jedla, ktoré bude prechádzať tepelnou úpravou, nemusíte ho totiž ani rozmrazovať. Tiež množstvo si budete lepšie regulovať pomocou strúčikov.
Nakoniec, ak sa rozhodnete zamraziť prelisovaný cesnak, vložte ho opäť do prelisovaného vrecka. Použiť môžete aj malé formičky na ľad, do ktorých cesnak natlačíme. Tento spôsob skladovania sa hodí pre malé mrazničky, pretože prelisovaný cesnak nezaberá veľa miesta. Rozdrvený a rozmrazený cesnak je potom vhodný do nátierok, polievok, šalátov a dresingov. Ani jeden spôsob zamrazenia pritom neohrozí zdravie prospešné látky v cesnaku.