Skladujte cesnak tak, aby vám vydržal čo najdlhšie
Cesnak vám na jeseň a v zime dodá potrebné vitamíny a minerály a posilní tiež činnosť vášho imunitného systému. Či už ste si cesnak vypestovali sami, alebo ste si ho kúpili, mali by ste ho dobre skladovať. Jedine tak bude stále plný sily a dodá vášmu zdraviu to najlepšie.
Cesnak najprv správne usušte
Aby ste mohli využívať silu cesnaku celú zimu, po jeho zbere či zakúpení od pestovateľa alebo farmára ho najprv dostatočne usušte. Paličky cesnaku aj s dlhou vňaťou zviažte dohromady zhruba po desiatich kusoch. Tieto zväzky zaveste na suché a vzdušné miesto o stálej teplote 13 až 18 stupňov Celzia. Môže ísť napríklad o dobre vetranú komoru alebo sklad.
Podstatné je, aby na cesnak nedopadali priame slnečné lúče. Cesnak by mohol byť presušený a stratil by tak svoju arómu. V miestnosti, v ktorej sa sušia, by navyše nemala byť vlhkosť vyššia ako 60 percent.
Cesnak skladujte v suchu a pri izbovej teplote
Akým spôsobom by ste mali cesnak následne skladovať? Ideálne v suchu a pri izbovej teplote. Teda rovno v kuchyni. Ešte dlhšie vám však cesnak vydrží v komore alebo v pivnici, kde sa stála teplota pohybuje od 15 do 20 stupňov Celzia.
Na skladovanie v chladničke zabudnite
Keďže trvanlivosti cesnaku svedčí sucho a izbová teplota, cesnak rozhodne neskladujte v chladničke. Zvýšená vlhkosť a nízka teplota by sa neblaho podpísala na jeho kvalite. Cesnak nenechávajte ani na terase alebo balkóne. Jeho kvalita je totiž náchylná na rýchle striedanie teplôt a vzdušnej vlhkosti.
V akej forme ho skladovať
K najobľúbenejším spôsobom skladovania cesnaku patrí jednoznačne jeho zapletenie do vrkočov. V kuchyni, ale aj v komore ide zároveň o veľmi zaujímavú dekoráciu. Šúľky cesnaku však môžete tiež zbaviť dlhej vňate. Cesnak tak následne je možné skladovať voľne nasypaný v drevenej debničke alebo v priedušnom obale, ktorý zavesíte na vybrané miesto.
Vyššie uvedeným spôsobom vám cesnak vydrží doma až do jari. Nezabudnite sa však pravidelne presviedčať o jeho kvalite. Ak si všimnete, že strúčiky cesnaku začínajú pučať alebo zosychať, skúste cesnak zakonzervovať tradičným spôsobom. Môžete ho napríklad naložiť do soli a oleja..
Cesnak nakladaný v soli a oleji
Pripravte si čistý uzatvárateľný pohár. Dno vysypte vrstvou kuchynskej soli, na ktorú dajte vrstvu očistených a ošúpaných cesnakových strúčikov. Cesnak potom zasypte ďalšou vrstvou soli. Toto vrstvenie opakujte, kým nebude pohár takmer plný, poslednou vrstvou by pritom mala byť soľ. Všetko zalejte rastlinným olejom, ktorého hladina by mala byť jeden centimeter nad vrstvou cesnaku a soli. Pre spestrenie chuti môžete do tejto zmesi pridať tiež tymian alebo celé korenie.
Cesnak nakladaný v soli a oleji skladujte v chladničke, vydrží vám tu dlhé mesiace. Túto zmes môžete použiť ako v teplej a studenej kuchyni, tak na liečebné účely.