Tento zázvorový nápoj posilňuje imunitný systém a chráni pred vírusovými chorobami
V hinduistickej mytológii je zázvor zobrazovaný ako rastlina, ktorá pomáha ľuďom, zvieratám a ďalším rastlinám.
Pestovaním na záhrade vraj vytvára energetické pole, ktoré podporuje rast a vývoj rastlín rastúcich okolo nej. U nás v Európe sa zázvor používa predovšetkým na imunitu.
Liečivé vlastnosti zázvoru sú známe vďaka veľkému množstvu rôznych esenciálnych olejov. Zázvorový podzemok čerstvý aj sušený dezinfikuje, bojuje proti patogénnym baktériám, stimuluje vylučovanie tráviacich štiav a žlče, detoxikuje pečeň a zlepšuje prekrvenie končatín, kože a mozgu. Zázvor pôsobí na imunitu. Má protiplesňové, antivírusové a protizápalové vlastnosti. Pomáha pri zápaloch dutín. Vtieraný do pokožky má hrejivý a analgetický účinok. Oplatí sa ho vtierať do pokožky pri prechladnutí a reumatizme. Je nápomocný pri liečbe vírusových, plesňových a bakteriálnych ochorení.
Ako ho pripraviť, aby si zachoval svoje vlastnosti?
Čerstvý zázvorový podzemok olúpte, umyte a nastrúhajte na jemnom strúhadle, vložte do pohára, pridajte citrónovú šťavu (toľko, aby bol zázvor veľmi vlhký). Pripravený vývar je možné skladovať v chladničke po dobu 5-7 dní. Je možné ho pridať do čierneho a zeleného čaju alebo piť ako nálev.
Zázvorový nálev na imunitu
0,5 lyžičky zázvoru s citrónom zalejeme horúcou alebo teplou vodou, podľa chuti pridáme med. Pite teplé na lačný žalúdok a počas dňa, najlepšie s hoblinami. Nápoj si môžete uvariť aj v termoske na celý deň. Tento nápoj zvyšuje obranyschopnosť organizmu, pomáha pri očiste od toxínov a usadenín a pri chudnutí. Môže byť podávaný deťom. Pri vredovej chorobe a hroziacom tehotenstve je treba byť opatrná, poraďte sa s lekárom.