Toto povedzte každému, koho bolia kĺby, zuby a má problém s cievami. Recept našich dedov strčí do vrecka aj drahé lieky z lekárne

2 / 3
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
reklama:
reklama:

Toto povedzte každému, koho bolia kĺby, zuby a má problém s cievami. Recept našich dedov strčí do vrecka aj drahé lieky z lekárne

reklama:

Ako si doma pripraviť huspeninu?

Čo budeme potrebovať

  • 2 bravčové kolená
  • 2 bravčové kopytá
  • 500 g bravčových koží
  • 500 g bravčového pliecka
  • 20 zrniečok čierneho korenia
  • 10 zrniečok nového korenia
  • 2-3 bobkové listy
  • 4 vetvičky čerstvého tymianu
  • 2 cibule
  • 8-10 strúčikov cesnaku
  • 5 ks mrkvy
  • 1-2 petržleny
  • polovicu hľuzy zeleru
  • 2 vajcia uvarené natvrdo
  • soľ
  • ocot

Na dochutenie

  • bielu cibuľu
  • ocot
  • chren
  • citrón
  • mletú červenú papriku
  • kyslé uhorky

Postup

Dva dni pred prípravou namočíme kolená, kopytá a kože do silného slaného roztoku (voda + soľ) a uložíme ho do chladničky. Po dvoch dňoch kúsky mäsa vyberieme z roztoku a dobre ich umyjeme. Dáme ich do väčšieho (asi 5-litrového) hrnca a zalejeme čistou studenou vodou. Dáme variť. Do hrnca ku kopytám, kolenám a kožiam pridáme čierne a nové korenie, bobkové listy a vetvičky tymianu. Keď voda začne vrieť, zmiernime plameň. Pridáme očistené cibule prekrojené na polovice a očistené strúčiky cesnaku. Osolíme a prikryjeme pokrievkou. Huspeninu na miernom ohni varíme asi dve hodiny. Priebežne odstraňujeme tvoriacu sa penu. Nemiešame. Keď sa mäso začne trochu oddeľovať od kosti, pridáme umyté bravčové pliecko a umytú očistenú mrkvu, petržlen a zeler. Ďalej pomaly varíme na miernom plameni. Pretože zeleninu budeme potrebovať na servírovanie huspeniny, nenecháme ju úplne rozvariť. Keď je uvarená, opatrne ju vyberieme a odložíme. V čiastočne zakrytom hrnci huspeninu varíme, kým sa mäso úplne neoddelí od kosti, čo bude trvať najmenej štyri hodiny. Keď máme pocit, že je uvarená, podľa chuti ju dosolíme a pridáme do nej pár lyžíc octu. Ak je huspenina dostatočne hustá, zistíme tak, že si malé množstvo odoberieme na tanierik a prstami vyskúšame, či sa lepí. Na tanieriku na chladnom mieste by mala za pár minút stuhnúť.

Na úvod
1 / 2
Nasledujúce
reklama:
reklama:

Z kategórie Správy

Najčítanejšie za týždeň

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.