Umývať kuracie mäso pred varením, alebo nie? Čo na to hovoria odborníci
Rozhodujete sa, či by ste mali oplachovať syrové kuracie mäso pred jeho tepelnou úpravou? Táto otázka rozdeľuje ľudí na dva tábory. V článku sa pozrieme na odporúčania odborníkov a vysvetlíme, prečo by ste mali byť opatrní pri oplachovaní surového kurčaťa.
Surové kura. Živná pôda pre baktérie
Surové časti kuraťa, ktoré vyberáte z obalu, vám môžu pripadať slizké. Práve preto môžete mať tendenciu oplachovať surové kuracie mäso pod tečúcou vodou. Je oplachovanie surového kuraťa pred varením skutočne správnym postupom? Odborníci v tomto ohľade majú jasno.
Väčšina ľudí si myslí, že prúdom vody opláchnu z kuracieho mäsa ako prebytočný sliz, tak aj baktérie. Odborníci na zdravie a bezpečnosť potravín však odporúčajú, aby sme kura pred varením alebo pečením zásadne neumývali. Z akého dôvodu? Opláchnutím surového kuracieho mäsa pod vodou sa zvyšuje riziko šírenia baktérií a krížovej kontaminácie.
Doporučenie odborníkov: Surové kuracie mäso neumývajte, ale rovno tepelne upravte.
Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb odporúča, aby ste surové kura pred varením alebo pečením neoplachovali, ale rovno tepelne upravili. Prečo teda neumývať surové kuracie mäso? Predídete prípadnej kontaminácii ďalších povrchov nebezpečnými baktériami.
Je pre vás neprípustné prestávať oplachovať surové kuracie mäso? Ako radí výskumníčka v oblasti bezpečnosti potravín z Drexel University, Jennifer Quinlanová, skúste aspoň raz surové kura neumyť a potom ho tepelne upraviť. Pri jeho konzumácii následne skúste zistiť, či skutočne zaznamenáte rozdiel.
Tipy, ako ďalej manipulovať so surovým kuracím mäsom
- Pred spracovaním a po spracovaní kuracieho mäsa (napríklad jeho krájaním nožom) si umývajte ruky pod teplou tečúcou vodou aspoň 20 sekúnd. Použite pri tom najlepšie antibakteriálne mydlo.
- Ak vám vadí slizkosť na surovom kuracom mäse, miesto oplachovania pod tečúcou vodou ho môžete tzv. poutierať jednorazovou papierovou kuchynskou utierkou a tú okamžite vyhodiť.
- Pre surové kuracie mäso majte vyčlenenú samostatnú dosku na krájanie. Po jeho použití ju dôkladne umyte v teplej vode.
- Teplou vodou umyte aj nôž, a hubku namočenou v teplej vode. Ďalej dôkladne utrite pracovnú plochu kuchynskej linky. Túto hubku následne vyhoďte a pracovnú plochu dočistite jednorazovými kuchynskými papierovými utierkami.
- Nikdy nepokladajte potraviny alebo varené jedlá na povrch, kde ste predtým spracovávali surové kura.