Vedeli ste o liečivých schopnostiach čierneho korenia?
Podporuje správne trávenie, posilňuje celkovú imunitu, pomáha pri chrípke a chorobách z prechladnutia, predovšetkým pri kašli a nádche a v neposlednom rade je dobrý ako podpora chudnutia. Uvarte z čierneho korenia čaj a sami si vyskúšajte jeho účinky.
Čierne korenie sa získava zberom nedozretých bobúľ a prechádza procesom fermentácie a sušenia, čo spôsobuje sčernenie povrchu korenia. Doba sušenia môže byť až 10 dní.
Čierne korenie obsahuje éterický olej, vďaka ktorému má svoju jedinečnú vôňu, a alkaloid piperín, ktorý má na svedomí typickú pálivú štipľavosť korenia. Ďalej bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, minerálne látky a vitamíny.
V malom množstve má dezinfekčné a antibakteriálne účinky. Najmä podporuje správne trávenie, posilňuje žalúdok a stimuluje činnosť žalúdočnej sliznice, odstraňuje nadúvanie, stimuluje spaľovanie tukov a podporuje chudnutie. Urýchľuje proces látkovej výmeny a zlepšuje vstrebávanie živín. Prirodzene posilňuje celkovú imunitu, a pretože podporuje činnosť pečene, pomáha telu s detoxikáciou – dokonca pôsobí ako protilátka pri otravách rybami. Významne môže pomôcť aj pri chrípke a chorobách z prechladnutia, predovšetkým pri kašli a nádche. Korenie totiž prehrieva telo a ako prekrvuje sliznice, ľahšie sa uvoľňuje nádcha a zlepšuje sa odkašliavanie.
Čierne korenie mierne zvyšuje krvný tlak, podporuje prekrvenie končatín a uľavuje od bolesti svalov a kĺbov, pomáha pri ochorení zubov a ďasien. Od nepamäti sa korenie považuje za účinné prírodné afrodiziakum.
Pri chrípke a prechladnutí skúste tento čaj
Ingrediencie
- 10–12 zrniek čierneho korenia
- 500 ml vody
- 1–2 lyžičky medu
Príprava
Zrnká korenia dáme do studenej vody, zakryjeme pokrievkou a pomaly privedieme do varu. Povaríme zhruba 30 minút, zložíme, necháme ešte asi 10 minút vylúhovať, potom scedíme. Pridáme med.
Užívanie
Korenistý čaj pijeme raz denne alebo rozdelený do dvoch dávok hneď pri prvých náznakoch chrípky a prechladnutia, pretože jednak prirodzene stimuluje obranyschopnosť organizmu, a uvoľňuje upchaté dýchacie cesty a nosné dutiny. Pomáha tiež pri problémoch s trávením.
Med s korením na žalúdok
Ingrediencie
- 1 lyžička čerstvo pomletého čierneho korenia
- 2–3 lyžičky kvalitného medu
Príprava
Korenie starostlivo premiešame s medom.
Užívanie
Užíva sa ráno asi pol hodiny pred raňajkami. Môžeme pridať do vody alebo vlažného čaju. Bolesti žalúdka a ďalšie nepríjemnosti trávenia by mali rýchlo odznieť.