Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Viete, že už naše babičky používali zemiaky ako liečebný prostriedok?

reklama:
reklama:
Zemiaky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.gettyimages.com www.gettyimages.com

Žiadna iná zelenina nemá tak široké využitie v našej kuchyni ako zemiaky. 

Zemiaky
www.gettyimages.com

Konzumácia zemiakov je zdraviu prospešná, a to vďaka obsiahnutým minerálnym látkam a vitamínom. Tých obsahuje toľko, že prekoná aj banány, kapustu či orechy.

A sú takmer bez tuku.

Na čo všetko sú zemiaky dobré.

Na bolesti žalúdka

Na prekyslenie žalúdka pomáha šťava z nastrúhaných zemiakov. Viaže na seba prebytočné kyseliny, a tak zabraňuje páleniu záhy, grganiu a nadúvaniu. Pozitívne pôsobí aj na žalúdočné vredy. Niektoré štúdie dokonca tvrdia, že chemické látky v zemiakoch zaháňajú vírusy.

Na vysoký krvný tlak

Znížiť tlak vám pomôže tento lektvar: Šupky zo 4 až 5 zemiakov povarte v 600 ml vody asi 15 minút. Potom tekutinu sceďte, ochlaďte a denne si doprajte jednu až dve šálky.

Črevá

Zemiaky dodávajú telu všetky dôležité minerály a stopové prvky, ktoré sa vstrebávajú v črevách. Preto na ne majú regeneračný účinok. Už 25 minút po jedle sa prvé živiny dostávajú do tkanív a potom ďalej do buniek. Veľkou výhodou zemiakov je pomerne solídne množstvo vlákniny ktorá podporuje zdravie tráviaceho traktu a účinkuje ako akási čistička čriev.

Okrem iného pomáha navodiť pocit sýtosti, čo je veľká výhoda pri diéte.

Sú bezlepkové

Zemiaky neobsahujú lepok, preto sú vhodné pre osoby, ktoré musia dodržiavať bezlepkovú diétu. Túto zeleninu môžu konzumovať takmer bez obmedzenia.

Proti bolesti

Skvelou vlastnosťou zemiakov je, že dokážu akumulovať teplo. Hodia sa preto na uvoľňovanie svalov, zmierňovanie zápalov a bolesti,  pri liečbe zápalu močového mechúra, rôznych drobných poranení a pod. Uvarte niekoľko zemiakov v šupke, roztlačte, zabaľte do ľanového plátna a priložte ešte teplé, nie vriace ani príliš horúce, na postihnuté miesto.

Teplo prekrví príslušnú partiu a napätie, ktoré spôsobuje bolesť, ako zázrakom zmizne.

Na jačmenné zrno

Uvarené zemiaky v šupke vidličkou roztlačíme, pridáme žĺtok a horúce mlieko a vytvoríme kašu. Nanesieme ju na kus látky a čo najteplejšie necháme asi 20 minút pôsobiť na zatvorených očiach. Celú procedúru opakujeme dvakrát až trikrát denne.

Na bodnutie hmyzom

Zemiaky majú rovnaké účinky ako cibuľa, ale sú príjemnejšie, pretože nemajú tak štiplavý odér, ani nám pri manipulácii s nimi netečú slzy. Surový zemiak rozkrojíme a držíme asi 30 minút na postihnutom mieste.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.