Znížiť tlak vám pomôže tento lektvar: Šupky zo 4 až 5 zemiakov povarte v 600 ml vody asi 15 minút. Potom tekutinu sceďte, ochlaďte a denne si doprajte jednu až dve šálky.
Črevá
Zemiaky dodávajú telu všetky dôležité minerály a stopové prvky, ktoré sa vstrebávajú v črevách. Preto na ne majú regeneračný účinok. Už 25 minút po jedle sa prvé živiny dostávajú do tkanív a potom ďalej do buniek. Veľkou výhodou zemiakov je pomerne solídne množstvo vlákniny ktorá podporuje zdravie tráviaceho traktu a účinkuje ako akási čistička čriev.
Okrem iného pomáha navodiť pocit sýtosti, čo je veľká výhoda pri diéte.
Sú bezlepkové
Zemiaky neobsahujú lepok, preto sú vhodné pre osoby, ktoré musia dodržiavať bezlepkovú diétu. Túto zeleninu môžu konzumovať takmer bez obmedzenia.
Proti bolesti
Skvelou vlastnosťou zemiakov je, že dokážu akumulovať teplo. Hodia sa preto na uvoľňovanie svalov, zmierňovanie zápalov a bolesti, pri liečbe zápalu močového mechúra, rôznych drobných poranení a pod. Uvarte niekoľko zemiakov v šupke, roztlačte, zabaľte do ľanového plátna a priložte ešte teplé, nie vriace ani príliš horúce, na postihnuté miesto.
Teplo prekrví príslušnú partiu a napätie, ktoré spôsobuje bolesť, ako zázrakom zmizne.
Na jačmenné zrno
Uvarené zemiaky v šupke vidličkou roztlačíme, pridáme žĺtok a horúce mlieko a vytvoríme kašu. Nanesieme ju na kus látky a čo najteplejšie necháme asi 20 minút pôsobiť na zatvorených očiach. Celú procedúru opakujeme dvakrát až trikrát denne.
Na bodnutie hmyzom
Zemiaky majú rovnaké účinky ako cibuľa, ale sú príjemnejšie, pretože nemajú tak štiplavý odér, ani nám pri manipulácii s nimi netečú slzy. Surový zemiak rozkrojíme a držíme asi 30 minút na postihnutom mieste.