Vyrobte si gaštanovú tinktúru, ktorá posilní vaše žily, kĺby a zbaví vás problémov so studenými končatinami
Hlavnou účinnou látkou obsiahnutou v gaštanoch je aescín, ktorý pomáha od problémov so žilami – uľaví pri žilovej nedostatočnosti, kŕčových žilách, hemoroidoch, ale pôsobí aj proti tvorbe zápalov a opuchov. Gaštany vďaka obsahu aescínu pomôžu aj pri bolestiach chrbtice, ako napr. pri problémoch s platničkami alebo ischiase. Gaštanový gél zmierňuje reumatizmus či problémy s večne studenými končatinami. O dôvod viac, prečo si gaštany nazbierať a doma si z nich pripraviť účinnú tinktúru alebo gél.
Čo budete potrebovať na gaštanovú tinktúru?
30 gaštanov, ½ l bieleho, aspoň 40% alkoholu (vodka, marhuľovica, ak chcete tinktúru používať len zvonka, môžete použiť aj Alpu) a dostatočne veľký uzatvárateľný pohár.
Gaštany olúpte a nakrájajte alebo nastrúhajte, prípadne nasekajte v robote nadrobno. Presypte ich do čistého pohára, zalejte alkoholom, aby boli úplne ponorené, a starostlivo uzavrite. Pohár nechajte stáť na chladnejšom mieste 3–4 týždne, každý deň ju poriadne pretrepte. Potom obsah preceďte cez plátno alebo husté sitko, zlejte do uzatvárateľnej, najlepšie tmavej fľaše a uložte v chlade, pokojne dajte do chladničky.
Ako tinktúru užívať
Tinktúru jemne vtierajte do postihnutého miesta, prípadne ju môžete na podporu žilového systému užívať aj vnútorne, v tom prípade začnite na dávke 15 kvapiek 2x denne. Po dvojmesačnom užívaní si vždy urobte mesačnú pauzu. Deti, tehotné a dojčiace ženy a ľudia s pečeňovými alebo obličkovými problémami môžu tinktúru užívať iba zvonka.
Vyrobte si z nej domáci gaštanový gél
Na kŕčové žily sa najlepšie aplikuje gél, aj ten si môžete vyrobiť doma. Budete k tomu potrebovať 300 ml gaštanovej tinktúry, 3 čajové lyžičky agar-agaru (rastlinná želatína z morských rias, je možné kúpiť v predajniach zdravej výživy), olivový olej podľa potreby, môžete pridať tiež pár kvapiek levanduľového či gáfrového oleja.
Želatínu nasypte do hrnca, pridajte gaštanovú tinktúru a priveďte do varu. Tri minúty miešajte, potom tekutinu nalejte do vyššej nádoby, v ktorej môžete mixovať, nechajte mierne vychladnúť, pridajte k nej prípadné esenciálne oleje a nechajte úplne stuhnúť. Stuhnutú zmes mixujte tyčovým mixérom a pomaly pridávajte olivový olej, kým nebude mať gél konzistenciu jednoliateho jemného krému, ktorý sa dobre rozotiera.
Hotový gél/krém preložte pomocou stierky do uzatvárateľnej čistej nádoby a uchovávajte v chladničke, kde by mal vydržať zhruba štvrť roka. Použitím špachtle pri naberaní znížite riziko kontaminácie krému a predĺžite jeho životnosť.