Čučoriedky plné vitamínov!
Najkvalitnejšie sú suché a pevné plody, mäkké a mokré čučoriedky sa rýchlo kazia.
Sezónou čučoriedok je leto, nie sú lacné, keďže ich zber je veľmi náročný na čas, a tuzemské plody sú vždy lacnejšie ako dovozové. Ak chceme spojiť príjemné s užitočným, vyberieme sa s rodinou do lesa a čučoriedky pre vlastnú spotrebu si nazbierame sami.
Čučoriedky nemôžeme dlho skladovať, preto ich musíme rýchlo spracovať alebo skonzumovať. Ak ich nespracujeme hneď vydržia aj v chladničke – najlepšie miesto na uloženie je na strednej alebo spodnej poličke, tam vydržia päť až desať dní.
Čučoriedky majú mimoriadne vysoký obsah karoténov, vlákniny, vitamínu C, vápnika. Obsahujú asi 85% vody a celý pohár obsahuje len 84 kalórií s 15 gramami sacharidov.
Na nervy
Čučoriedky obsahujú cenné látky, ktoré zabraňujú výkyvom nálad, navodzujú duševnú harmóniu a zabraňujú depresiám. Regenerujú nervové bunky, podporujú dobrú pamäť a spomaľujú proces starnutia.
Cukrovka
Sú priamo stvorené pre diabetikov. Znižujú hladinu krvného cukru (pôsobí podobne ako inzulín). Užívajú sa aj pri žalúdočných a črevných poruchách.
Na srdce
Zmenšujú riziko srdcových ochorení a problémov s krvným obehom – zlepšujú totiž
priepustnosť ciev. Znižuje tiež krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi.
Proti rakovine
Veľké množstvo antokyanov, ktoré obsahujú, nielen zlepšuje zrak, ale údajne potláčajú aj šírenie rakovinových buniek.