Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rakytník rešetliakový je jedinečná rastlina, ako ho spracovať?

reklama:
reklama:
Rakytník
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.gettyimages.com www.gettyimages.com

Ponúka také množstvo vitamínov a ďalších zdraviu prospešných látok ako žiadna iná ovocná drevina, ktorá u nás rastie.

Rakytník
www.gettyimages.com

Rakytník pomáha udržať celkovú vitalitu, posilňovať prirodzenú obranyschopnosť a bojovať proti nádorom, zvyšuje odolnosť proti vírusovým ochoreniam, stresu a depresiám. Je skvelou prevenciou civilizačných chorôb a vhodný pri detoxikácii. Rakytník má pozitívny vplyv na pokožku. Drobné žltooranžové až červenooranžové drobné bobuľky dozrievajú práve teraz, a tak vám poradíme, ako ich žať, ako  usušiť, zmraziť a konzervovať.

Drobné plody rakytníka rešetliakového (Hippophae rhamnoides) majú všestranné liečebné využitie. Kyslé žltooranžové až červenooranžové bobuľky sú bohaté predovšetkým na vitamín C, ale aj B, A, D, F a K, ďalej obsahujú minerálne látky (železo, draslík), organické kyseliny, flavonoidy (rutín, kvercetín), farbivá, oleje a ďalšie zdraviu prospešné látky. Významný je obsah hippophein, látky, ktorá sa v tele premieňa na serotonín, hormón dobrej nálady a šťastia. V 1 kg plodov je údajne toľko vitamínov C, A a E, že to zodpovedá polročnej potrebe dospelého človeka.

Rakytník a zdravie

Rakytník rešetliakový prirodzene posilňuje imunitu a pomáha pri prevencii, liečbe i rekonvalescencii mnohých ochorení, pozitívne ovplyvňuje centrálnu nervovú sústavu a vykazuje protinádorovú aktivitu. Okrem toho priaznivo ovplyvňuje kardiovaskulárny systém, prispieva k zdravému tráveniu a podporuje pohybové ústrojenstvo. Je vhodný pri detoxikácii organizmu a úspešne bojuje so stresom. Priaznivo pôsobí aj na krvný obeh, pôsobí hojivo na sliznice dýchacieho i tráviaceho ústrojenstva aj na kĺby Rakytník pomáha pri liečbe mnohých kožných ochorení, regeneruje pokožku pri drobných poraneniach, ale i popáleninách a omrzlinách.

3 tipy, ako na zber plodov rakytníka

  1. Sladko kyslé žltooranžové až červenooranžové plody rakytníka, veľkostí sú medzi čučoriedkami a višňami, zbierame od augusta do novembra podľa odrody. Môžem sa zbierať aj v zime, keď mrzne.
  2. Pri zbere drobných plodov s krátkou stopkou, ktoré husto obrastajú vetvičky s ostrými tŕňmi, musíme byť veľmi opatrní, aby sme sa nepopichali. Navyše sú mäkké a ľahko ich roztlačíme.
  3. Najbezpečnejšie je vetvičky rakytníka s plodmi ostrihať, dať do mrazničky a potom zozbierať zmrznuté bobuľky. Aby rastlina dobre prospievala, nemali by sme z nej odstrihnúť nikdy viac ako tretinu vetvičiek. Ak nechceme rakytník strihať, bobuľky zberáme v rukaviciach a použijeme malé nožnice.

Ako plody rakytníka po zbere spracovať

Sušenie

Plody rakytníka sušíme najlepšie niekoľko hodín v sušičke alebo rozprestreté na plechu v pootvorenej rúre pri teplote 80 ° C. Správne usušený rakytník je vláčny, má svoju prirodzenú farbu a vôňu. Keď začne hnednúť, je presušený. Po usušení môžeme plody rakytníka rozomlieť na mäsovom mlynčeku na prášok. Usušené plody uchovávame v dobre uzavretých tmavých nádobách.

Zaváranie

Z oranžových bobuliek môžeme hneď po zbere tiež vyrobiť šťavu, sirup, džem a pod. Pri tepelnej úprave dbáme na to, aby plody neprišli do styku s kovmi a zbytočne dlho sa nezahrievali.

Zmrazenie

Umyté a osušené plody vložíme do polyetylénových vreciek a necháme zamraziť na -18 ° C. Na rozdiel od tepelne spracovaného alebo sušeného rakytníka si mrazený uchováva najviac liečivých účinkov.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.