Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tvarohové buchty ako od babičky. Neodolateľný recept

reklama:
reklama:
buchty
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tvarohové buchty ako od babičky. Neodolateľný recept Foto: www.gettyimages.com

Objavte tajomstvo perfektnej tvarohovej buchty! Učíme vás, ako si pripraviť tradičné tvarohové buchty podľa overeného receptu, s jedným zaujímavým trikom – použitím sadla namiesto masla. Ideálna pochúťka k víkendovej káve!

Kysnuté buchty sú neoddeliteľnou súčasťou klasického slovenského aj českého kulinárskeho dedičstva. Či už s tvarohom, makom alebo lekvárom, vždy sú synonymom domácej pohody a tradície. Ak ste sa doteraz báli pripraviť kysnuté cesto, nebojte sa! Dodržaním niekoľkých jednoduchých pravidiel získate výsledok, ktorým ohúrite každého.

Ako na kysnuté buchty?

  1. Pred pečením nechajte všetky suroviny zohriať na izbovú teplotu.
  2. Pripravte si všetky ingrediencie a odvážte ich do samostatných nádob, aby ste sa mohli sústrediť iba na prípravu cesta.
  3. Kľúčom k správnemu kysnutiu je kvások. Droždie zmiešajte s trochou cukru, múky a vlažného mlieka a nechajte asi 15 minút kysnúť. Ak sa nič nestane, droždie je pravdepodobne staré a treba začať znova.
  4. Tradičné recepty často používajú namiesto masla sadlo, ktoré buchtám dodáva jedinečnú chuť a konzistenciu.
  5. Cesto treba dôkladne miesiť, aby bolo pružné a hladké. Ak máte kuchynského robota, neváhajte ho použiť.
  6. Tvarovanie buchiet nie je zložité – stačí spojiť protiľahlé rohy cesta a vytvoriť tak malý batôžtek.
  7. Prikladajte buchty do pekáča spojom nadol a nechajte medzi nimi priestor na kysnutie.
  8. Každú buchtu v pekáči potrite maslom alebo sadlom, aby sa po upečení ľahko oddelili.

Domáce tvarohové buchty

Čas prípravy: 60 minút + kysnutie
Počet porcií: 24 buchiet

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 90 g masti (alebo masla)
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 25 g čerstvého droždia
  • 250 ml polotučného mlieka
  • 2 žĺtky
  • ½ čajovej lyžičky sušenej citrónovej kôry
  • štipka muškátového orieška (možno vynechať)
  • masť alebo maslo na potretie buchiet

Tvarohová náplň

  • 500 g polotučného tvarohu v alobale (nie vo vaničke)
  • 4 žĺtky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • trocha mlieka alebo smotany

Príprava:

  1. Všetky ingrediencie si vopred pripravte a odvážte uvedené množstvo.
  2. Mlieko mierne ohrejte – je potrebné, aby bolo vlažné, nie horúce. Rozpustite masť (alebo maslo) a nechajte ho vychladnúť tak, aby zostalo stále tekuté.
  3. Do menšej misky rozdrobte droždie. Pridajte polievkovú lyžicu cukru a múky z odváženého množstva a zalejte trochou vlažného mlieka. Premiešajte, prikryte a nechajte asi 15 minút odpočívať, aby sa droždie aktivovalo. Správne vzídený kvások by mal napeniť a zväčšiť svoj objem.
  4. Do veľkej misky nasypte soľ, múku, krupicový aj vanilkový cukor, citrónovú kôru a muškátový oriešok. Pridáme vzídený kvások, 2 žĺtky, mlieko a nakoniec rozpustenú masť. Vareškou alebo v robote vypracujte pružné, hladké a kompaktné cesto, ktoré sa nebude lepiť na steny misy. Môže to trvať 15-20 minút, v robote zhruba o polovicu menej.
  5. Misku s vypracovaným cestom prikryte potravinárskou fóliou alebo navlhčenou utierkou, aby neoschlo. Nechajte kysnúť 1-2 hodiny na teplom mieste (ideálne 30 ºC), kým nezdvojnásobí svoj objem.
  6. Medzitým si pripravte tvarohovú náplň. Tvaroh jednoducho zmiešajte so žĺtkami a cukrom, v prípade, že by sa vám zmes zdala príliš suchá a tuhá, môžete ju ľahko nariediť mliekom alebo smotanou.
  7. Pripravte si jeden väčší alebo dva menšie pekáče a vymažte ich maslom alebo masťou.
  8. Vykysnuté cesto premiestnite na pomúčenú dosku, prepracujte ho rukami a rozdeľte na dve rovnaké časti. Oba diely postupne rozvaľkajte na obdĺžnikový plát o hrúbke cca 0,5 mm a nožom alebo radlom ich rozkrájajte na 12 rovnakých štvorcov. Na stred každého štvorca vložte vrchovatú lyžičku tvarohovej náplne. Následne spojte protiľahlé rohy cesta a z každého štvorca vytvorte dokonale uzavretý batôžtek. Ten potom vložte spojom dole do pripraveného pekáča a potrite zo všetkých strán rozpustenou masťou alebo maslom.
  9. Vytvarované buchty vkladajte postupne do pekáča, ale dajte pozor na to, aby na seba neboli príliš nakrčené. Môžu sa ľahko dotýkať, ale mali by mať okolo seba trochu voľného priestoru.
  10. Pekáč prikryte a nechajte buchty ešte 15-20 minút kysnúť.
  11. Predhrejte si rúru na 180 ºC, teplovzdušnú na 160 ºC. Pekáč vložte do predhriatej rúry a pečte dozlatista 25-30 minút.
    Horúce upečené buchty ešte potrite na povrchu rozpusteným maslom alebo masťou, možno do neho pridať aj pár kvapiek rumu. Pri podávaní ich poprášte práškovým cukrom.
reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.