Vypestujte si Kiwi u vás doma. Je to tak jednoduché, ako klasické pestovanie rastlín. Tu je moja tajomstvo!
Málokto vie, že kivi sa v skutočnosti volá čínsky egreš, pretože pôvod kivi smeruje práve do tejto krajiny.
Výhody kivi sú obrovské: normalizuje zrážanlivosť krvi, znižuje riziko vzniku rakoviny a má priaznivý vplyv na tráviaci systém. Okrem toho, kivi obsahuje viac vitamínu C ako citrusové plody.
Ukážeme vám, ako si kivi vypestovať u vás doma. Nemusíte sa obávať, nie je to nič zložitejšieho než starostlivosti o obyčajnú rastlinu.
Aby ste mohli začať s pestovaním kivi, vyberte si zrelé plody bez viditeľných závad, olúpte ich a roztlačte na kašu. Zalejte ich vodou a dajte ich na chvíľku povariť. Malé kúsky sa dostanú na povrch – je potrebné ich pozbierať.
Keď máte semienka, môžete začať s klíčením. Zabaľte ich do vaty alebo gázy a vložte ju na dno misky. Zalejte vodou tak, aby sa pri naklonení nevyliala. Prikryte to fóliou a nechajte na teplom slnečnom mieste 7-10 dní.
Keď začnú semená klíčiť, presaďte ich do kvetináča. Na dno nasypte keramzit a použite substrát na tropické liany. Pred tým, než substrát nasypete, podržte ho vo vodnom kúpeli po dobu niekoľkých hodín, aby sa dezinfikovali. Do substrátu si urobte 5-10mm dierky a do každého vložte 2-3 semienka. Potom je zasypte zeminou, polejte, prikryte fóliou a dajte na teplé slnečné miesto.
Prvé výhonky sa objaví po 3-6 dňoch. Už pri tejto fáze sa zbavte slabých výhonkov, aby tie silné mali viac priestoru pre rast. V skorých štádiách sa môžu vytiahnuť a obrezať. Rastlinku by ste mali pravidelne prestrihávať a zalievať: na jeseň a v zime 2-3x mesačne, v lete a na jar 2x týždenne. Počas horúcich letnej dní je kivi lepšie postrekovať vodou.
Keď rastliny dosiahnu výšku 10-12cm, presaďte ich do jednotlivých kvetináčov. Dodržujte zalievanie a uistite sa, že sú na slnečnom a teplom mieste. Rastliny kiwi vám vydrží aj 3 roky, samozrejme za predpokladu, že sa o rastliny budete náležite starať. Proces kvitnutia sprevádzajú aj tieto krásne biele kvietky, takže si to rozhodne nenechajte ujsť!
Kiwi možno považovať za dezertné ovocie, pretože má sladkú a bohatú chuť. Na rozdiel od iného ovocia dokáže lepšie prekonať konzerváciu a uchová si tak množstvo vitamínov i vzhľadom k vysokému obsahu kyselín. Mnoho ľudí si z nich pripravuje džemy – vie si po dlhú dobu zachovať prospešné vlastnosti.