Vyrobte si domáci jablčný ocot
Domáci jablčný ocot
ingrediencie
- jablká
- prevarená voda
postup
Jablká vykrojíme, umyjeme a nahrubo nastrúhame, natlačíme do pohára a zalejeme studenou prevarenou vodu tak, aby hladina vody siahala 4 až 5 cm nad jablká. Na hrdlo fľaše pripevníme gumičku alebo špagátom papier alebo látku, aby dovnútra nič nespadlo, ale bol tam vzduch. Pohár dáme na teplé a svetlé miesto, nie na priame slnko! Necháme týždeň odstáť, dvakrát denne premiešame drevenou vareškou a pohár nezabudneme opäť zakryť. Po týždni scedíme cez sitko, tekutinu nalejeme do pohára a zakryjeme. Dáme na tmavé a chladné miesto a necháme ešte zhruba tri týždne – hotový jablčný ocot má žltohnedú farbu. Scedíme cez husté plátenko alebo kávový filter a rozlejeme do menších fľaštičiek. Dobre uzavrieme. Jablčný ocot skladujeme v chlade.