Skladujte zemiaky tak, aby ste sa neotrávili
Zemiaky je nutné skladovať v chlade a tme, a to v záujme nášho zdravia. Vplyvom svetla začnú zelenať, teplo podporí klíčenie. V oboch týchto prípadoch v zemiakoch stúpne obsah solanínu, ktorý môže spôsobiť otravu.
Za posledné polstoročie síce otrava zemiakmi nebola zaznamenaná, ale odborníci pripúšťajú, že sa o nej ani nemusíme dozvedieť. Prejavuje sa totiž nevoľnosťami a vracaním, čo sú príznaky, ktoré sa dajú pripísať hocičomu. Vo výnimočných prípadoch môže človek upadnúť do kómy – stávalo sa to hlavne v dávnych dobách, kedy cestovatelia priviezli túto doteraz neznámu plodinu z Ameriky a nevedeli, ako ju spracovať.
Nebezpečná môže byť samozrejme aj pleseň, ktorá je ďalším znakom zlého skladovania. Naproti tomu ak nám zemiaky namrznú, najskôr sa nimi neotrávime, len nám nebudú chutiť. Ich sladkastú chuť trochu prebije cesnak a rasca pridaná do vody, v ktorej ich varíme..
Patria do pivnice
Zemiaky je potrebné pred ich uskladnením prezrieť, či niektoré z nich nejavia známky hniloby či plesne. Hľuzy nesmú byť ani mokré od dažďa či „poranené“ – naseknuté kusy by sme mali dať na stranu a čo najskôr skonzumovať. Najlepším miestom pre skladovanie zemiakov je prirodzene dobre vetraná temná pivnica, kde sa teplota drží okolo 4-5 ° C. Pri nižšej teplote začnú hľuzy sladnúť, pri vyššej klíčiť.
Aby okolo nich prúdil vzduch a netvorili sa plesne, zemiaky rovnáme do plastových alebo drevených prepraviek, pričom jedna ich vrstva by nemala prevýšiť 60 cm.
Stane sa však, že vám niekto v dobrej vôli daruje obrie vrece zemiakov, hoci pivnicu nemáte. V tom prípade môžete zemiaky vyrovnať do tmavej a chladnej špajze a pravidelne kontrolovať, či neklíčia alebo neplesnivejú. Takto uskladnené zemiaky budete musieť rýchlejšie zjesť ako tie z pivnice. Možnosťou je tiež umiestniť ich do zateplenej debny a nechať na balkóne.